Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Καταφύγια ανάγκης Ολύμπου: "Φάρος ελπίδας" για ορειβάτες


Κατασκευάστηκαν με κύριο γνώμονα να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες επισκεπτών, περιπατητών και πεζοπόρων- κυρίως σε μέρες που οι καιρικές συνθήκες στον 
Όλυμπο είναι ακραίες. Παράλληλα, δίνουν λύσεις σε πολλούς οδοιπόρους- ορειβάτες που βρίσκονται εκτεθειμένοι στο βουνό είτε γιατί έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους είτε γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή φιλοξενίας σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Ο λόγος για τα έξι καταφύγια ανάγκης που υπάρχουν διάσπαρτα στο ψηλότερο ελληνικό βουνό και αποτελούν “φάρο ελπίδας” για τους ορειβάτες που βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Τα καταφύγια ανάγκης είναι μικρά κτίσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν το χειμώνα σε έκτακτες περιπτώσεις. Προσφέρουν μόνο στέγη και σε κάποια υπάρχουν και κρεβάτια. Ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να φιλοξενήσουν μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις συνθήκες. Έτσι, μπορούν να χωρέσουν και περισσότερα άτομα αν το απαιτούν οι περιστάσεις. Τα συγκεκριμένα καταφύγια χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης και είναι: ο 'Αγιος Αντώνιος (υψόμετρο 2817 μέτρα), που μπορεί να φιλοξενήσει 9 άτομα, το “Ανω Πηγάδι” που βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 μέτρων και έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι 18 άτομα, το καταφύγιο “Χριστάκη”, (2550μ) που έχει δυναμικότητα φιλοξενίας 10 ατόμων, οι “Βρυσοπούλες”, που βρίσκονται σε υψόμετρο 2450 μέτρων και μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 6 άτομα- παράλληλα χρησιμοποιείται και από τον ελληνικό στρατό- το “Λιβαδάκι” που βρίσκεται σε υψόμετρο 2100 μέτρων και μπορεί να φιλοξενήσει 5 άτομα και το καταφύγιο “Σαλατούρα” που βρίσκεται σε υψόμετρο 1850 μέτρων και μπορεί να φιλοξενήσει 6 άτομα. “Αυτά τα καταφύγια είναι μόνο για έκτακτη ανάγκη όλων όσοι βρέθηκαν στο βουνό και πρέπει να προστατευτούν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, κυρίως στην καρδιά του χειμώνα. Τα περισσότερα διαθέτουν μόνο κρεβάτια. Αυτός που θα βρεθεί εκεί θα πρέπει να έχει μαζί του έναν υπνόσακο, καθώς δεν υπάρχουν σκεπάσματα.

Κάποια έχουν τρόφιμα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να βρει γιατί ο προηγούμενος μπορεί να τα χρησιμοποίησε και να μην τα αντικατέστησε” αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διαχειρίστρια του καταφυγίου “Σπήλιος Αγαπητός”, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2100 μέτρων, Μαρία Ζολώτα. “Από τα αναγκαία που θα πρέπει να φέρει μαζί του είναι και νερό, γιατί σε αυτή την περιοχή το νερό είναι δυσεύρετο. Αυτά τα καταφύγια δίνουν πολλές λύσεις και έχουν φιλοξενήσει πολλούς επισκέπτες που χρειάστηκαν τη βοήθειά τους. Τα περισσότερα τα συντηρεί ο ΣΕΟ όμως υπάρχουν και άλλα που τα συντηρούν κάποιοι δήμοι που βρίσκονται κοντά στον Ολυμπο” προσθέτει.

Επισημαίνει δε ότι αυτά τα καταφύγια είναι εύκολα προσβάσιμα. “Κάποια- λέει- έχουν ικανοποιητική σήμανση και κάποια όχι. Όλα βρίσκονται σε κομβικά σημεία και πραγματικά δίνουν λύσεις, όταν και όπου πρέπει, ενώ προστατεύουν τον επισκέπτη από τη μανία των ανέμων, του κρύου και του χιονιού”.