Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Λέσχη Bilderberg: Η πραγματικότητα ενός μύθου

Λέσχη Bilderberg: Η πραγματικότητα ενός μύθου


Γεωργία Ευσταθίου - Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Αρχηγοί κρατών της Ευρώπης και της Αμερικής, εκλεκτοί πολιτικοί, ισχυροί της οικονομίας και των επιχειρήσεων του κόσμου αποτελούν την πλειοψηφία των διαλεγμένων προσκεκλημένων της λέσχης Μπίλντερμπεργκ, που κάθε φορά δεν ξεπερνούν τους 130.

Το πιο μυστικοπαθές διεθνές πολιτικοοικονομικό κλαμπ συνεδρίασε από τις 14-16 Μαΐου στην Αθήνα, ευρισκόμενο για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της δημοσιότητας, αλλά πολύ καλά προφυλαγμένο από τα φώτα της.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κρατούσαν σε απόσταση τους περίεργους, τους αδιάκριτους, αλλά και όσους θα «σκότωναν» προκειμένου να λάβουν την «μυστική» πρόσκληση για την εν λόγω 57η συνάντηση.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, μετά από 16 χρόνια και επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας συνεδρίασε, -για 2η φορά- η συγκεκριμένη Λέσχη, στην ίδια περιοχή και στο ίδιο ξενοδοχείο.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Η λέσχη δεν δημοσιεύει ποτέ πριν ή κατά τη διάρκεια του φόρουμ της την λίστα των προσκεκλημένων της. Λόγω διαρροών (αλλά και προσκεκλημένων, που έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση που έλαβαν), αρκετά ονόματα κυκλοφόρησαν στην δημοσιογραφική πιάτσα. Περίεργο είναι και το γεγονός ότι αρκετές φορές έχουν προσκληθεί μεγιστάνες του Τύπου και των media, ωστόσο στα Μέσα τους δεν διέρρευσε ποτέ το παραμικρό.

Ορισμένα από τα «ελληνικά» ονόματα που προσκλήθηκαν στη φετινή συγκέντρωση της Μπίλντερμπεργκ είναι: ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (ο οποίος θα στείλει χαιρετισμό, εξαιτίας ήδη προγραμματισμένης εκδήλωσης στην Βόρεια Ελλάδα), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου (ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα, αλλά έχει παραστεί ήδη 4 φορές), η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, η Άννα Διαμαντοπούλου (αυτή είναι η 4η συμμετοχή της!), ο Γεράσιμος Αρσένης και η Λούκα Κατσέλη, ο ισχυρός άνδρας της Coca-Cola 3E Γιώργος Δαυίδ, ο διοικητής του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης (που είναι και χορηγός της συγκέντρωσης), ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κώστας Μίχαλος, ο Τάκης Αράπογλου και ο επικεφαλής το ελληνικού ιδρύματος άμυνας και εξωτερικής πολιτικής Λουκάς Τσούκαλης.

Όσον αφορά τους ισχυρούς του εξωτερικού, οι βασικότεροι προσκεκλημένοι είναι: ο πατέρας και ο υιός Τζώρτζ Μπους (οι οποίοι δεν θα παρευρεθούν), ο Μπίλ Κλίντον (τελικά δεν θα έρθει), ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ισχυρός «παίκτης» του παγκόσμιου πολιτικού παρασκηνίου Χένρι Κίσινγκερ (αποφάσισε να μην παραβρεθεί), ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζων Κέρρυ, ο σύμβουλος ασφαλείας του Ομπάμα Μπομπ Τζόουνς, η σιδηρά κυρία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής Κοντολίζα Ράις (δεν θα παρευρεθεί), ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεκ, ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιντερ, ο πρόεδρος της παγκόσμιας τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (ο οποίος τελικά δεν θα έρθει) ο επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπίλντ, ο πρώην πρόεδρος της παγκόσμιας τράπεζας και πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Πολ Γούλφοβιτς η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη, το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και Σοφία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνο και ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ.

Στο παρελθόν, την «μαγική» πρόσκληση για τη συνάντηση της λέσχης είχαν λάβει οι εξής Έλληνες: Θόδωρος Πάγκαλος, Αντώνης Σαμαράς, Γιώργος Αλογοσκούφης, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Μητσοτάκης, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Γεράσιμος Αρσένης, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Παπανδρέου, Γιώργος Δαυίδ, Αλέξης Παπαχελάς, Ελένη Βλάχου, Μιχάλης Περατικός, Κώστας Καρράς, Στέφανος Μάνος, Γιάγκος Πεσμαζόγλου, Λουκάς Τσούκαλης.


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΖΟΥGLA.GR