Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Γιουχαΐσματα για την ταινία του Λανς Φον Τρίερ στις Κάννες

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ταινία του Δανού σκηνοθέτη Λαρς φον Τρίερ, «Antichrist», ύστερα από την χθεσινοβραδινή προβολή της στο φεστιβάλ κινηματογράφου στις Κάννες, όπου αναφέρεται σε μια γυναίκα που από την κατάθλιψη οδηγείται στην τρέλα.

Μεταξύ άλλων, στο έργο προβάλλονται μία αλεπού που μιλάει, ακρωτηριασμοί γεννητικών οργάνων, ακραία επεισόδια βίας, και μία εκδήλωση όπου οι προσκεκλημένοι πίνουν αίμα.

Οι δημοσιογράφοι, αλλά και το κοινό που παρακολούθησαν την ταινία, με την ολοκλήρωση της προβολής της ξέσπασαν σε γιουχαΐσματα και σε τρανταχτά γέλια, ενώ άλλοι είχαν παραμείνει απόλυτα σιωπηλοί.

Τα πράγματα χειροτέρεψαν, όταν στους τίτλους τέλους της ταινίας υπήρχε μια σημείωση που ανέφερε ότι ο φον Τρίερ αφιερώνει την ταινία στον αξέχαστο σοβιετικό σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφκσι.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε νέο κύμα γέλιων και σφυριγμάτων αποδοκιμασίας από το κοινό.
Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Αμερικανός ηθοποιός Ουΐλεμ Νταφόε και η αγγλικής καταγωγής Σαρλότ Γκένσμμπουργκ, ως ένα ζευγάρι που προσπαθεί να ξεπεράσει τον τραγικό θάνατο του γιου τους.

Στο σημείωμα, που συνοδεύει την ταινία, ο Λαρς φον Τρίερ δηλώνει ότι ο "Antichrist" ήταν γι αυτόν μια ψυχοθεραπεία για την κατάθλιψη από την οποία έπασχε τα δύο τελευταία χρόνια.