Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Μια σημαντική διάκριση, η σημαντικότερη στην έως τώρα εντυπωσιακή καριέρα του, για τον ομογενή συγγραφέα Χρήστο Τσιόλκα που κέρδισε το πρώτο βραβείο του Καλύτερου Βιβλίου Συγγραφέων της (Βρετανικής) Κοινοπολιτείας για το 2009 (Best Book 2009 Commonwealth Writers Prize).
Η ανακοίνωση της βράβευσής του έγινε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Συγγραφέων στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.
Ο Τσιόλκας κέρδισε το βραβείο για το βιβλίο του "The Slap" ("Το Χαστούκι") που κάνει ρεκόρ πωλήσεων.
Το βιβλίο "Το Χαστούκι", που έχει χαρακτηριστεί "διαμάντι" από την εφημερίδα "The Age", αποτελεί μια μικρογραφία της σύγχρονης πολυπολιτισμικής Αυστραλίας και μια καυστική περιγραφή της οικογενειακής ζωής.
Ο συγγραφέας ανατέμνει την ψυχή κάθε χαρακτήρα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα στοιχεία της ύπαρξής τους, την οικογένεια, τα πιστεύω, τις σχέσεις και τις επιθυμίες τους.
Ο Τσιόλκας είχε να ανταγωνιστεί κορυφαίους συγγραφείς από δεκάδες χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
Η διάκριση συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 20.000 δολαρίων και μια συνάντηση με τη βασίλισσα ?Ελισάβετ! Ο ομογενής συγγραφέας είναι υποψήφιος και για το βραβείο "2009 Miles Franklin Literary Award".
Το βραβείο αυτό είναι το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο στην Αυστραλία.
Ο Χρήστος Τσιόλκας προέρχεται από οικογένεια Ελλήνων μεταναστών της εργατικής τάξης και το βιβλίο του αντανακλά ως ένα βαθμό τα προσωπικά του βιώματα.
Σημειώνεται ότι ο Χρήστος Τσιόλκας έγινε γνωστός για τα βιβλία του "Dead Europe" και "Loaded".
Το δεύτερο έγινε και ταινία με τίτλο "Κατά Μέτωπο" (κυκλοφόρησε και στην ελληνική γλώσσα), προβλήθηκε στις Κάννες και είχε ως θέμα του τη ζωή ενός νεαρού ομογενή ομοφυλόφιλου.
Πρώτο βραβείο είχε δοθεί στο Τσιόλκα και για το βιβλίο του "Νεκρή Ευρώπη" από την εφημερίδα "The Age".