Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ























Ποιος θα το φανταζόταν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι περισσότερο ευπρόσβλητος κατά τη διάρκεια του ύπνου με αποτέλεσμα, όσοι ροχαλίζουν (κι αυτοί είναι συνήθως άνδρες), κινδυνεύουν -εκτός απο το να γίνουν αφόρητα εκνευριστικοί- να υποστούν βλάβες στον εγκέφαλό τους. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, με επικεφαλής την Δρ. Κάρολαϊν Ράι, ένας στους τέσσερις άνδρες που ροχαλίζουν χαρακτηρίζεται ευπαθής και ενδεχομένως αντιμετωπίζει κίνδυνο ως προς την υγεία του.

Η μελέτη εξέτασε αναλυτικά τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου, δευτερόλεπτο με δευτερόλεπτο και πως αντιδρά στην περίπτωση του ροχαλητού.

"Ακόμα και αν κάποιος χάσει για πολύ λίγο την αναπνοή του οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο είναι σημαντικές και οι αντιδράσεις μοιάζουν ως ένα βαθμό με τις αντιδράσεις του εγκεφάλου ενός ανθρώπου λίγο πριν πεθάνει από εγκεφαλικό ή ανακοπή καρδιάς", είπε η κα Ράι εξηγώντας πως αυτό οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου.

Η ίδια είπε ότι οι επιστήμονες δεν έχουν διαπιστώσει ακόμα γιατί ο εγκέφαλος αντιδρά κατ' αυτόν τον τρόπο. "Πιθανότατα ο εγκέφαλος να προσπαθεί να αμυνθεί. Ίσως είναι ένας μηχανισμός αμύνης" είπε.

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα πως τα αποτελέσματα της μελέτης θα ενθαρρύνουν άτομα που ροχαλίζουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. "Τα πιο ευπαθή άτομα είναι μεσήλικοι άνδρες που καπνίζουν και είναι υπέρβαρα" κατέληξε.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ