Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Στην κατάργηση 275 θέσεων εργασίας προχωρά το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ

στο πλαίσιο των περικοπών που πραγματοποιεί το παλαιότερο αμερικανικό ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης εξαιτίας της μείωσης στις επιχορηγήσεις που λαμβάνει ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το Χάρβαρντ, το οποίο ανήκει στην Ivy League, την λίστα με τα οκτώ πιο γνωστά πανεπιστήμια στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, προέβη στη λήψη αυτών των μέτρων προκειμένου να περιορίσει τον προϋπολογισμό του, κάτι που κρίθηκε αναγκαίο μετά από την μείωση κατά περίπου 30% στην επιχορήγηση για το οικονομικό έτος 2009, που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Οι μειώσεις αφορούν κυρίως διοικητικές, υπαλληλικές και τεχνικές θέσεις και θα πραγματοποιηθούν αυτή και την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε μέσω e-mail στους υπαλλήλους και στους καθηγητές η Μέριλιν Χάουζαμαν, αντιπρόεδρος του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού.

Αλλοι 40 υπάλληλοι εξαναγάστηκαν σε μειωμένο ωράριο.

Παρότι οι απολύσεις αφορούν τμήμα του προσωπικού του Χάρβαρντ, που αριθμεί 16.000 υπαλλήλους και καθηγητές, υπογραμμίζουν το πλήγμα το οποίο έχει υποστεί από την ύφεση το παλαιότερο αμερικανικό ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης και άλλα πανεπιστήμια που εξαρτώνται από επιχορηγήσεις και δωρεές.

Η επιχορήγηση που λάμβανε το Χάρβαρντ, η οποία ανερχόταν σε 37 δισεκατομμύρια δολάρια στις 30 Ιουνίου του περασμένου χρόνου, είχε πέσει στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Δεκέμβριο και προβλέπεται στα τέλη του μήνα να μειωθεί περαιτέρω και να φθάσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιτίας της ρευστότητας των αγορών και των μειωμένων δωρεών.

Από τις επιχορηγήσεις χρηματοδοτήθηκε περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού για την λειτουργία του πανεπιστημίου το 2008.