Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Το Χόλλυγουντ στη Νίσυρο

.........και αφορμή φαίνεται να είναι το νέο μυθιστόρημα της Ιουστίνης Φραγκούλη – Αργύρη, που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο και μεταφράζεται ταυτόχρονα στα αγγλικά. Ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης James Ivory έχει δείξει ενδιαφέρον να μεταφέρει το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη, με τα γυρίσματα να πραγματοποιούνται στη Νίσυρο.

Το «Για την Αγάπη των Άλλων», που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι ένα μυθιστόρημα βασισμένο στην πραγματική ιστορία μιας γυναίκας στη Νίσυρο, η οποία βίωσε την απογοήτευση του έρωτα συμπαρασύροντας στη συμφορά της ένα ολάκερο νησί τα μεταπολεμικά χρόνια.

Τα ήθη της εποχής και η ιστορία της Ιταλοκρατούμενης Δωδεκανήσου περνούν ως υπόβαθρο στο μυθιστόρημα, που συγκλονίζει με τη γνησιότητα των ανθρώπινων χαρακτήρων και την αφοσίωση στις άκαμπτες παραδόσεις του νησιού της λάβας.

Η προσωπική θυσία της πρωταγωνίστριας θα λύσει τελικά τα δεσμά μιας ανθρώπινης καραμπόλας καταλήγοντας στη νομοτέλεια πως η «Ζωή είναι μεγαλύτερη απ’ την Αγάπη».

Το μυθιστόρημα, που είναι η πραγματική ιστορία της μητέρας του Ελληνοαμερικανού μεγιστάνα Τζον Κατσιματίδη, με μυθοπλαστικές ωστόσο παρεμβάσεις, μεταφράζεται στην αγγλική γλώσσα από τους έγκριτους μεταφραστές Diane Thiel και Κώστα Χατζηλαμπρινό.