Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Συνάντηση είχε στη Γενεύη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με τον Έλληνα Πρέσβη κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ, κ. Ζόραν Γιολέφσκι. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επισκέψεων που προβλέπεται να πραγματοποιήσει ο Αμερικανός διαμεσολαβητής στις 6-7 Ιουλίου στα Σκόπια και στις 8-9 Ιουλίου στην Αθήνα.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Νίμιτς, δήλωσε ότι εξετάσθηκε αριθμός θεμάτων πάνω στα οποία θα διεξαχθούν οι κύριες συνομιλίες στην Αθήνα και στα Σκόπια. Ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι θα εργασθεί με τον καλύτερο τρόπο και με τις δύο πλευρές προκειμένου να επιτευχθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε αργότερα στο Μέγαρο των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της ονομασίας, δήλωσε ότι στη συνάντηση εμβάθυναν στα θέματα τα οποία μέχρι στιγμής λειτουργούσαν ως τροχοπέδη στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Οι συναντήσεις, δήλωσε ο κ. Νίμιτς, θα συνεχισθούν και ελπίζω, τόνισε, για το καλύτερο.

Ο Έλληνας Πρέσβης, κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης, εξερχόμενος της συνάντησης μίλησε για τον προπαρασκευαστικό χαρακτήρα της συνάντησης, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του κ. Νίμιτς να συναντηθεί με τις δύο πλευρές στη Γενεύη μετά από την τεσσάρων μηνών διακοπή των διαπραγματεύσεων (λόγω των εκλογών στην ΠΓΔΜ) , ενόψει της μετάβασής του στις δύο πρωτεύουσες.

Σε ότι αφορά τη στάση της πλευράς της ΠΓΔΜ, ο κ. Βασιλάκης, ανέφερε ότι δεν διαπίστωσε κάποια μεταβολή στις θέσεις τους, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου να εξευρεθεί αποδεκτή λύση.