Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Σύγχρονες πολιτικές σημειολογίες στην Guernica του Pablo Picasso




















Η εικαστικός Ειρήνη Παγώνη, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, για την έκθεσή της με τίτλο ΄΄ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ GUERNICA του PABLO PICASSO΄΄.

Η έκθεση αποτελεί την εισήγηση της εικαστικού στο πλαίσιο του διεθνούς διαδικτυακού συνεδρίου, ΄΄ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ΄΄, που διοργανώνεται από την Ακαδημία Θεσμών και Πολιτισμών και το οποίο θα διεξαχθεί στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ στις 24-27 Ιουνίου 2009.
Η Ειρήνη, Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ της Ακαδημίας Θεσμών και Πολιτισμών, έχοντας ως αφετηρία το θρυλικό έργο του Pablo Picasso, GUERNICA, εισηγείται ‘‘εικαστικά’’ για το πρόσωπο και τη φρίκη του πολέμου όπως μέχρι σήμερα τα έχει βιώσει η ανθρωπότητα και όπως αρχίζει να τα γνωρίζει σήμερα.



Δύο έργα – κατασκευές, από πλαστικές ύλες αλουμινίου διαστάσεων 7,68mΧ3,75m με διαφορετική πολιτική σημειολογία, το καθένα:

Πολιτική Σημειολογία I
Η χρωματική αντίληψη, η σύνθεση, όπως το έργο του Πικάσσο. Όλη η χρωματική γκάμα από το άσπρο ως το μαύρο, με ζεστά και κρύα άσπρα και μαύρα, με φωτεινά και φωτεινότερα λευκά με ζοφερά και ζοφερότερα μαύρα. Η φρίκη του Πολέμου όπως την έζησε η ανθρωπότητα τον περασμένο αιώνα. Η αποδόμιση του κοινωνικού ιστού, η καταστροφή του πολιτισμού, ο κατακερματισμός της ανθρώπινης ύπαρξης, ο θάνατος.

Πολιτική Σημειολογία II
Χρώμα το κόκκινο. Όλη η γκάμα του κόκκινου. Το σύγχρονο πρόσωπο του πολέμου. Ενώ το κόκκινο απαντάται στην φύση με σοφή οικονομία, εδώ αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις. Η φρίκη που απαντάται στο σύγχρονο πρόσωπο του πολέμου. Η εταιρειοκρατία, το αδυσώπητο πρόσωπο της στυγνής και μόνο οικονομικής παγκοσμιοποίησης, η αποθέωση των πυρηνικών εξοπλισμών, η καταστροφή του ίδιου μας του πλανήτη.
Στη Συνέντευξη Τύπου θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν: ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ κος. Βάσος Λυσσαρίδης, ο καθηγητής και ακαδημαϊκός κος. Δημήτρης Νανόπουλος και ο επίκουρος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Θράκης κος. Γιάννης Κολοκοτρώνης.