Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

'Εντονες αντιδράσεις

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις αποκαλύψεις σχετικά με την ταυτοποίηση των λειψάνων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας είπε:

«Οι αποκαλύψεις αυτές, καθώς και οι πληροφορίες για την δολοφονία της οικογένειας των Ελληνοκυπρίων στη Λάπηθο, επιβεβαιώνουν τα εγκλήματα και την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

»Επιτέλους, πρέπει να εφαρμοσθούν πλήρως οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καλούν την Τουρκία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων κατά την τουρκική εισβολή. Πρέπει να μπει τέλος στην αγωνία που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων εδώ και 35 χρόνια.

Όπως απέδειξε και η συγκεκριμένη περίπτωση το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα αυτό. Πρέπει να διασφαλίσουμε την επίτευξη της ανθρωπιστικής αποστολής της Επιτροπής και τη συνέχιση της ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας της».

"Να ανοίξει τα αρχεία η Τουρκία"

Η Τουρκία οφείλει να ανταποκριθεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού για το θέμα των αγνοουμένων δήλωσε από την πλευρά του, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Στεφάνου σχολίασε τις περιπτώσεις της εν ψυχρώ εκτέλεσης των πέντε στρατιωτών, αδηλώτων αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής, στο Τζιάος, αλλά και της δολοφονίας των τεσσάρων μελών της οικογένειας Μέτσιου στη Λάπηθο, των οποίων τα λείψανα βρέθηκαν κατά τις έρευνες της Διερευνητικής Επιτροπής για του Αγνοουμένους και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Ειδικά στην περίπτωση των αιχμαλώτων πολέμου, είπε ο Κύπριος εκπρόσωπος, υπάρχει το φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, που αποδεικνύει ότι συνελήφθησαν. Η ανεύρεση των λειψάνων τους μέσα σε πηγάδι μαρτυρεί ότι δολοφονήθηκαν, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη δολοφονία του ζεύγους Μελή και Μαρίας Μέτσιου και των δύο παιδιών τους Παναγιώτας και Κύπρου στη Λάπηθο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτό δείχνει την αγριότητα που πηγάζει από την εισβολή και κατοχή.

Κληθείς να σχολιάσει πρόταση πολιτικών κομμάτων για προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, ο κ. Στεφάνου υπέδειξε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία για όλες τις πολιτικές ή νομικές κινήσεις που είναι δυνατό να γίνουν.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι, εκτός από τον εντοπισμό και άλλων ομαδικών τάφων και την ταυτοποίηση λειψάνων, η προσοχή τώρα στρέφεται και στην εφαρμογή του δεύτερου μέρους της απόφασης του ΕΔΑΔ στην τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ανοίξουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού.

Δηλώσεις:

« Η ταυτοποίηση των λειψάνων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο - πηγάδι καθώς και οι μαρτυρίες για την εν ψυχρώ δολοφονία τετραμελούς οικογενείας συγκλονίζουν τον ελληνικό λαό, τον ελληνισμό αλλά και κάθε δημοκράτη σε όλον τον κόσμο, όπως συγκλονίζουν και τη Βουλή των Ελλήνων.

Επιβεβαιώνουν, ατράνταχτα κατά τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τα στυγερά, τα φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου και ομαδικές δολοφονίες που διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων εκφράζω την ανάγκη για πλήρη και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ό, τι αφορά το μείζον ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας.

Η Βουλή των Ελλήνων θα απευθυνθεί προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και σε όλα τα κοινοβούλια της Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Ένωσης με στόχο να κινητοποιηθούν και οι Διεθνείς Οργανισμοί ώστε να ριχθεί άπλετο φως έστω και μετά από 35 χρόνια σε ό,τι αφορά την τύχη των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής. Είναι το ελάχιστο χρέος του πολιτισμένου κόσμου προς τις οικογένειες που βιώνουν ακόμη το απερίγραπτο αυτό δράμα».

«Ανατριχιαστική επιβεβαίωση όσων υποψιαζόμασταν ότι είχαν συμβεί», χαρακτήρισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη, την ταυτοποίηση των λειψάνων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων, που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο.

Όπως ανέφερε η κ. Καρακλιούμη, πρόκειται για την «επιβεβαίωση της όψης του Τούρκου εισβολέα και της θηριωδίας που είχε συντελεστεί». Πρόσθεσε δε, ότι αυτή την όψη «η Τουρκία, όχι μόνο δεν θέλει να αφήσει στο παρελθόν, αλλά τη θεμελιώνει και για το μέλλον της».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τονίζει την ανάγκη «να ανοίξει τώρα ο φάκελος της Κύπρου και να επανατοποθετηθεί σε νέες βάσεις το Κυπριακό».

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαφαζάνης ερωτά την κυβέρνηση εάν σκοπεύει, πρώτον, να συμβάλλει ώστε το κυπριακό να επανατοποθετηθεί ως θέμα εισβολής και κατοχής και όχι απλώς ως δικοινοτικό πρόβλημα και επομένως να τεθούν σε αυτή τη νέα βάση οι αρχές για την επίλυσή του και, δεύτερον, να ανοίξει εδώ και τώρα το φάκελο της Κύπρου ώστε πρώτη η Ελλάδα να συμβάλλει για να χυθεί πλήρες φως στην κυπριακή τραγωδία.

"Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεχνά ότι η εισβολή στην Κύπρο έγινε με την καθοδήγηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και ότι η κατοχή συνεχίζεται με την ανοχή της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που αδιαφορήσαν προκλητικά και για την τύχη των αγνοουμένων και για τα εγκλήματα που διέπραξε ο τουρκικός στρατός κατοχής. Η δικαίωση των αγώνων του κυπριακού λαού και η δίκαιη λύση δεν θα έρθουν με την πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά από την αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών", τονίζει το ΚΚΕ.

"Οι Ελληνικές κυβερνήσεις ήταν πλήρως ενήμερες από το 1995 για τις εκτελέσεις των αγνοουμένων οι οποίες αποκαλύφθηκαν πρόσφατα. Όλες όμως προσπερνούσαν το τραγικό συμβάν προκειμένου να μη διαταραχθούν οι (υποτιθέμενες…) «καλές» σχέσεις με την Τουρκία. Η πολιτική "Chamberlain" δεν μπορεί να αποτελεί οδηγό μας για τις σχέσεις με τον κακό γείτονα", αναφέρει ο ΛΑ.Ο.Σ.