Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας προκειμένου να τον ενημερώσει για τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι στη χώρα μας τα κρούσματα είναι 1.002 εκ των οποίων το 95% έχει ιαθεί πλήρως, ενώ τα σοβαρά περιστατικά είναι πλέον δύο. Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 162.380 κρούσματα και 1.154 θάνατοι.

O υπουργός είπε ακόμα ότι το απόθεμα αντι-ιικών φαρμάκων παραμένει σταθερό και ικανό να καλύψει το 20,5% του πληθυσμού.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, είπε ότι οι ιδιωτικοί και δημόσιοι ανοίγουν κανονικά στις 17 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Μετά τον 15αύγουστο θα υπάρξουν αποφάσεις και ανακοινώσεις για τα σχολεία.

Για το πρόγραμμα εμβολιασμού επανέλαβε ότι προτεραιότητα θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες και όσοι υπηρετούν σε κρίσιμες δομές για τη λειτουργία του κράτους (επαγγελματίες υγείας, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, προσωπικό ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κλπ).

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο η εξέταση για τη νέα γρίπη να γίνεται και από πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια ενώ σε συνεργασία με την ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ ολοκληρώνονται τα επιχειρησιακά σχέδια για τον εμβολιασμό. Στην Αθήνα για παράδειγμα προβλέπονται 27 κέντρα εμβολιασμού και 7 ιατρεία γρίπης.


Στό σχεδιασμό του υπουργείου για το επόμενο διάστημα είναι οι εξής δράσεις:

* κινητοποίηση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού

* έλεγχος εμβολιασμού με χρήση της τεχνολογίας και του λογισμικού ενώ θα καταγραφούν τα στοιχεία των εμβολιαζόμενων

* υποστήριξη νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης

* μεγάλος αριθμός γιατρών θα υποστηρίξει τον εμβολιασμό και την πρωτοβάθμια φροντίδα όσων νοσούν. Επισήμανε ότι θέμα κλινών σε ΜΕΘ δεν θα τεθεί και αυτά θα αυξηθούν κατά 50-60 άμεσα, ενώ σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερα, είναι αυτονόητο ότι θα χρησιμοποιηθούν και κλίνες από ιδιωτικά νοσοκομεία.

* διπλασιάζονται οι γραμμές στο κέντρο πληροφόρησης 1135

Για το ακριβή αριθμό των κέντρων εμβολιασμού είπε ότι θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση προσεχώς, ενώ ενδεικτικά ανέφερε πως στους δύο μεγάλους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης θα είναι 140 με 150.

Επίσης αυτά τα κέντρα θα στηθούν κυρίως σε σχολεία και θα λειτουργήσουν είτε Παρασκευή απόγευμα είτε Σαββατοκύριακο.

Σχετικά με τον εντοπισμό των αλλοδαπών που παράνομα βρίσκονται στη χώρα, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι θα βοηθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ για τις αμοιβές των γιατρών είπε ότι θα καλυφθούν μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Παράλληλα ανέφερε ότι εξετάζεται η πιθανότητα να λειτουργήσει μέθοδος αντίστοιχη αυτής των δικαστικών αντιπροσώπων για τους γιατρούς στα κέντρα εμβολιασμού.

Νέο κρουαζιερόπλοιο στον Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει την Τετάρτη κρουαζιερόπλοιο προερχόμενο από τη Μεσίνα της Ιταλίας, στο οποίο έχουν αναφερθεί έξι πιθανά κρούσματα της νέας γρίπης. Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Αρχές για τη διαχείριση του περιστατικού.

Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο «Navigator of seas» σημαίας Μπαχάμες.

Το πλοίο αναμένεται να αποπλεύσει τις απογευματινές ώρες της ίδιας μέρας για το Κουσάντασι της Τουρκίας.

Τα κόμματα για τα μέτρα

Αναφερόμενη στις δηλώσεις του υπουργείου Υγείας Δ.Αβραμόπουλου για την υπόθεση της νέας γρίπης, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη τόνισε ότι το υπουργείο λειτουργεί με διαφορά φάσης μιας εβδομάδας από το ΚΕΕΛΠΝΟ, κι έθεσε τρία ερωτήματα: Πρώτο ποιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρονται από τα κέντρα επιτήρησης, δεύτερο με βάση ποιες διατάξεις θα γίνεται ο έλεγχος στα φάρμακα και θα επιβάλλονται τα πρόστιμα και τρίτο ποιος θα καταβάλει το κόστος για τα φάρμακα, δηλαδή αν θα τα καταβάλει το υπουργείο Υγείας ή οι ασθενείς.

Σχετικά με τη συνέντευξη του υπουργού Υγείας και τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης, το ΚΚΕ αναφέρει ότι η κυβέρνηση «εκχωρεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ιδιώτες, μεταφέρει αρμοδιότητες του συστήματος Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να ανησυχήσει. Η πολιτική που αποδέχεται και στηρίζει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, η έλλειψη ενός ενιαίου καθολικού αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας όχι μόνο κοστίζουν στο λαό πανάκριβα αλλά τον αφήνουν και απροστάτευτο» τονίζει το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωση.

Ο ΣΥΝ από πλευράς του σημειώνει ότι δεν πρέπει η αντιμετώπιση της γρίπης να αποτελέσει ένα άλλο πεδίο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων, όμως υπογραμμίζει τις «διαχρονικές ευθύνες, τόσο των κυβερνήσεων της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, για τη μη διαμόρφωση ενός πρωτοβάθμιου συστήματος φροντίδας της υγείας που θα μπορούσε να αποτελέσει ασπίδα στην αντιμετώπιση της γρίπης».

«Βεβαίως, είχαν άλλες προτεραιότητες όπως την προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας» λέει ο Συνασπισμός.


Newsroom ΔΟΛ