Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Θ. Παπαγεωργίου: Οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για μισθώσεις εμπορικών καταστημάτων

Απάντηση της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λ. Κατσέλη σε αναφορά του Βουλευτή Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου.
Μετά από αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου η οποία αφορούσε το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης για πάγωμα των ενοικίων των εμπορικών καταστημάτων, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λ. Κατσέλη, στην απάντησή της, γνωστοποιεί τις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις εμπορικές μισθώσεις.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 17 του Ν. 3853 (ΦΕΚ 90A/17.6.2010) «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και των κεφαλαιουχικών εταιρειών και άλλες διατάξεις» συμπεριελήφθη τροπολογία που αναμορφώνει το Προεδρικό Διάταγμα 34 του 1995 και η οποία προβλέπει πως η καταγγελία μιας μίσθωσης εκ μέρους του μισθωτή μπορεί να γίνει μετά τη συμπλήρωση ενός έτους και όχι δύο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, γίνεται δραστική μείωση του χρόνου καταγγελίας σε τρείς μήνες από έξι, που ισχύει τώρα.

Επίσης παρέχεται η δυνατότητα καταγγελίας της εμπορικής μίσθωσης και στην περίπτωση που έχει παραιτηθεί ο μισθωτής από το δικαίωμα καταγγελίας, καθώς επίσης και στην περίπτωση που η εμπορική μίσθωση αφορά ακίνητο που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο.

Οι ρυθμίσεις αυτές δίνουν ανάσα στον επαγγελματία και στον έμπορο στην πραγματικά δύσκολη περίοδο που περνά σήμερα και αναζητά μίσθωμα με χαμηλότερο κόστος. Είναι μια υποστήριξη για την δραστική μείωση των υποχρεώσεών τους και ένα χρήσιμο εργαλείο για την επαναδιαπραγμάτευση ή τον τερματισμό υπάρχουσας μίσθωσης.


Το πλήρες κείμενο της απάντησης της Υπ. Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην αναφορά του Βουλευτή κ. Α. Παπαγεωργίου

Σχετ.: Αναφορά 2673/30-4-2010
Απαντώντας στην παραπάνω αναφορά, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Α. Παπαγεωργίου, σχετικά με υπόμνημα του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης σχετικά με τις μισθώσεις εμπορικών καταστημάτων, καθώς επίσης και κοινή ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων σχετικά με μισθώσεις ακινήτων, σας γνωστοποιούμε ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, θέλουμε να στηρίξουμε τον επαγγελματία με δραστική μείωση των υποχρεώσεών του, σε περίπτωση που θα θελήσει να επαναδιαπραγματευτεί ή και να τερματίσει την υπάρχουσα μίσθωση ξεκινώντας μια νέα.

Για το λόγο αυτό, το άρθρο 17 του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης εταιριών, που ψηφίστηκε στη Βουλή, συμπεριελήφθη τροπολογία με την οποία αναμορφώνεται το Προεδρικό Διάταγμα 34 του 1995, προκειμένου η καταγγελία μιας μίσθωσης εκ μέρους του μισθωτή να μπορεί να γίνει μετά τη συμπλήρωση ενός έτους και όχι δύο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, προβαίνουμε σε δραστική μείωση του χρόνου καταγγελίας σε τρείς μήνες από έξι, που ισχύει τώρα. Παράλληλα, περιορίζουμε την καταβαλλόμενη αποζημίωση εκ μέρους του μισθωτή από το μίσθωμα τεσσάρων μηνών σε ένα μήνα.

Με τη νομοθετική προσθήκη στο άρθρο 17 που αφορά στις εμπορικές μισθώσεις, ικανοποιούμε το αίτημα των παραγωγικών φορέων να παρέχεται η δυνατότητα καταγγελίας της εμπορικής μίσθωσης και στην περίπτωση που έχει παραιτηθεί ο μισθωτής από το δικαίωμα καταγγελίας, καθώς επίσης και στην περίπτωση που η εμπορική μίσθωση αφορά ακίνητο που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο.

Αυτές είναι ουσιαστικές ρυθμίσεις, που πραγματικά θα δώσουν μια ανάσα στον επαγγελματία, ο οποίος σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο θέλει πραγματικά να βρει μίσθωμα με χαμηλότερο κόστος».