Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

"Αγαστή Συνεργασία" της Αναστασίας Καλλιοντζή ΑΠΟ: bikiropoulos.blogspot.com

Θεωρώντας  τον εαυτό μου κατάλληλο, θα γράψω για το συγκεκριμένο έργο για τον λόγο ότι γνωρίζω αρκετά καλά τη δημιουργό του. Την Αναστασία τη  γνώρισα το Μάιο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Της είχε αρέσει το βιβλίο μου και δέχτηκε να το παρουσιάσει μετά από ένα μήνα στην Αθήνα. Από συζητήσεις που έχουμε κάνει με την Αναστασία, είμαι σε θέση να ξέρω πως  το βιβλίο αυτό το έγραψε με όλη της την  ειλικρίνεια και την εντιμότητα και με καθαρή πρόθεση να βάλει ένα λιθαράκι στην αφύπνιση του νεοέλληνα, να του σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για την πνευματική κατάντια που τον έχει καταβάλει. Το βιβλίο έχει ένα βαθιά καταγγελτικό και ταυτόχρονα  φιλοσοφικό χαρακτήρα, μ’ έναν καθηλωτικό τρόπο, που δεν σ’ αφήνει στιγμή να το αφήσεις από τα χέρια σου. Καθώς γνωρίζω και την πληθωρική προσωπικότητα της συγγραφέως  είχα την αίσθηση ότι είχα την Αναστασία πάλι στο τραπεζάκι μας, να μου μιλάει και να απολαμβάνω το χειμαρρώδη της λόγο γεμάτο από πείσμα και αγανάκτηση γι’ αυτούς τους έσχατους καιρούς. Η οργή  της εκφράζεται μέσα από ένα υπέροχο λόγο τόσο προφορικό όσο και γραπτό.

Θέμα της, η διαφθορά και η παντελής έλλειψη αξιοκρατίας και εντιμότητας στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της Ελλάδος. Καταγγέλλει την αναξιοκρατία στην κατάληψη των διαφόρων πανεπιστημιακών θέσεων σε σχέση με την πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία που επικρατεί στα ξένα πανεπιστήμια. Καταγγέλλει την έκπτωση των αξιών λόγω  του βολέματος ακόμα και μερικών θαυμαστών των αξιών της αριστεράς, που χωρίς εντροπή καμία ξεπούλησαν τα παχιά λόγια που έλεγαν άλλοτε κι έκαναν μακροβούτι στις πολυτελείς πισίνες και στα καγιέν. Καταγγέλλει τα κακώς κείμενα στον εκδοτικό χώρο. Εκδίδονται βιβλία με κύριο κριτήριο την εμπορικότητά τους κι επιπλέον ψίθυροι υπάρχουν στα πηγαδάκια των συγγραφέων ότι πέφτουν θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης από εκδότες. Καταγγέλλει επίσης, τις ενώσεις λογοτεχνών που δυστυχώς κάποιες φορές μετατρέπονται σε άνδρα ψευδοκουλτούρας προωθώντας τα έργα των υμετέρων. Καταγγέλλει, την καταρράκωση των ανθρώπων με ιδανικά και την επικράτηση εκείνων που πατούν επί πτωμάτων για την επίτευξη της κοινωνικής και οικονομικής τους ανέλιξης. Καταγγέλλει τις προσωπικές ανθρώπινες σχέσεις, στις οποίες έχει εκλείψει η εμπιστοσύνη και ο αλληλοσεβασμός καθώς έχουν μετατραπεί σε ατέρμονες οικονομικές δοσοληψίες και περιγράφει με αστείρευτο χιούμορ την εκμηδένιση του ανθρώπινου, ψυχικού παράγοντα.

Η Αναστασία Καλλιοντζή θα παρουσιαστεί στην πόλη μας μαζί την Θάλεια Κουνούνη και την Κατερίνα Παπανικολάου και οι τρεις των εκδόσεων Λιβάνη. 
Την Πέμπτη 24 Ιουνίου στην ΕΚΑΒΗ.


Τριανταφυλλίδης Παναγιώτης  συγγραφέας