Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Πρόταση του δημάρχου Κατερίνης, Σ. Χιονίδη

Πρόταση του δημάρχου Κατερίνης, Σ. Χιονίδη, για μείωση 5% από κέρδη προμηθευτών και συμβούλων του δημοσίου

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010
Αντιμετωπίσιμη η κρίση
Ανήκω στους αισιόδοξους αλλά χρειάζεται να γίνουν θυσίες, από όλους μας, όχι μόνο από μισθωτούς και συνταξιούχους
Πρόταση για μείωση κατά 5% από κέρδη προμηθευτών και συμβούλων του δημοσίου, κέρδη που σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται να ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ το χρόνο, πρότεινε ο δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης, σε παρέμβαση που έκανε στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργανώθηκε στο επιμελητήριο, με ομιλητή τον εργατολόγο καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλο.
Ο κ. Χιονίδης, παρά το ότι επικρίθηκε από κάποιον ομιλητή της ίδιας εκδήλωσης για την αισιοδοξία του ως προς το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, δήλωσε ότι ανήκει στους αισιόδοξους και ότι η κρίση είναι αντιμετωπίσιμη.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι για το ξεπέρασμα αυτής της κρίσης χρειάζεται να γίνουν θυσίες, «θυσίες από όλους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και «όχι μόνο από μισθωτούς και συνταξιούχους».

Ο κ. Χιονίδης

Κατά το δήμαρχο Κατερίνης, είναι σημαντικές οι εποχές που ζει η χώρα, «καθοριστικές», όπως σημείωσε.
«Ζούμε τώρα σ’ έναν κόσμο τελείως διαφορετικό απ’ αυτόν που ζούσαμε πριν από κάποιους μήνες. Αν έλεγε κάποιος πέρυσι τέτοιον καιρό, τον Ιούνιο του 2009, ότι σήμερα μπορεί να ζούσαμε αυτές τις καταστάσεις με την κρίση στην Ελλάδα ή με την κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο, θα έλεγαν γι αυτόν ότι κάτι έχει πάθει ότι γράφει σενάρια επιστημονικής φαντασίας», ανέφερε στην αρχή της παρέμβασής του.
Μιλώντας δε για το αν είναι αντιμετωπίσιμη αυτή η κρίση αλλά και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, μίλησε για θυσίες από όλους: «Ερχόμαστε εδώ λοιπόν για να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια κρίση. Μια κρίση η οποία, βέβαια, για τους αισιόδοξους, είναι αντιμετωπίσιμη. Κι εγώ ανήκω σ’ αυτούς. Και χρειάζεται να γίνουν θυσίες, θυσίες από όλους μας. Βέβαια, όταν λέω για θυσίες «από όλους μας», δεν μιλώ μόνο για εκείνους που μπορούνε (οι κυβερνώντες) να πιάσουνε από το λαιμό, δεν είναι δηλαδή οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι μισθωτοί. Λέω ότι πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι μαζί».

Κατάθεση πρότασης

Στη συνέχεια, κατέθεσε πρόταση για μείωση κατά 5% από κέρδη προμηθευτών και συμβούλων του δημοσίου, κέρδη που σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται να ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ το χρόνο, ως εξής:
«Επειδή δεν τα πάω πολύ καλά στα οικονομικά, κάποια στιγμή ρώτησα κάποιον ειδικό, πόσο κοστίζουν όλοι οι μισθοί και οι συντάξεις στο ελληνικό δημόσιο. Και η απάντηση που πήρα ήταν ότι το συνολικό κόστος είναι περί τα 60 με 65 δισ. ευρώ.
Η επόμενη ερώτηση ήταν, πόσο κοστίζουν εν γένει οι προμήθειες και τα έργα που γίνονται στο ελληνικό δημόσιο. Και η απάντηση που πήρα ήταν ότι συνολικά τα έργα και οι προμήθειες ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ.
Γι αυτό και θέτω ένα εύλογο ερώτημα: Άντε, από τους μισθωτούς (να υπάρξει μείωση της τάξης) -8% ή -10% ή -12%. Μήπως πρέπει να βάλουμε και μία έκπτωση 5% σε όλους τους προμηθευτές και τους συμβούλους του δημοσίου;
Διότι με το -8% επί συνόλου εξόδων 60 – 65 δισ. ευρώ, έχουμε 5 δισ. έσοδα στο κράτος. Αλλά με το 5% σε όλους τους προμηθευτές και τους συμβούλους του δημοσίου, επί συνόλου εξόδων 200 και πλέον δισ. ευρώ, θα είχαμε μια μείωση της τάξης των 10 δισ. και πλέον ευρώ».
Και κλείνοντας την παρέμβασή του είπε ότι με την πρόταση που καταθέτει, υπάρχει, πλέον, τρόπος για συνεισφορά όλων και όχι μόνο των μισθωτών και των συνταξιούχων: «Να, λοιπόν, πώς συνεισφέρουμε όλοι. Και ο μισθωτός μπορεί να συνεισφέρει με π.χ. 200 ευρώ που κόβονται, γιατί θα πρέπει να πληρωθεί το δάνειο ή κάτι άλλο, αλλά και ο άλλος, ο προμηθευτής και ο σύμβουλος του δημοσίου, μπορεί να συνεισφέρει μειώνοντας τα κέρδη του κατά 5%». 
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ -ΤΟΠΙΚΗ