Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ"


Στο πλαίσιο του προγράμματος Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α. 2010
                                        
Φοιτητές, Πανεπιστημιακοί και Ειδικοί Επιστήμονες από 40 χώρες του κόσμου επισκέφθηκαν το Διεθνές Ίδρυμα
 Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ξεναγήθηκαν στην Έκθεση «Αλέξανδρος ο Μέγας – Ιστορία, Αρχαιολογία, Μύθος»

          


 Την έκθεση «Αλέξανδρος ο Μέγας – Ιστορία, Αρχαιολογία,Μύθος», στο “Αλεξάνδρειο” επισκέφθηκαν την Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010, Φοιτητές, Πανεπιστημιακοί και Ειδικοί Επιστήμονες από 40 χώρες του κόσμου, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.
          Στους χώρους της έκθεσης τους υποδέχθηκαν και τους ξενάγησαν εκ μέρους του Προέδρου του Δ.Ι.Μ.Μ.Α. και Νομάρχη Πιερίας Γιώργου Παπαστεργίου, ο Γενικός Γραμματέας Χαράλαμπος Ζαπουνίδης και ο Ταμίας Νικόλαος Πίτσιας.
          Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Θερινές Υποτροφίες Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.), που υλοποιείται φέτος για εικοστή τρίτη χρονιά. Σε όλους δόθηκε το ενημερωτικό τρίπτυχο της έκθεσης.
          Το πρόγραμμα ΘΥΕΣΠΑ ξεκίνησε το 1988 μετά από απόφαση της Συγκλήτου (για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών). Στο πλαίσιο του προγράμματος που άρχισε στις 7 Ιουνίου και θα τελειώσει στις 15 Ιουλίου λειτουργούν δέκα τμήματα (αρχαρίων, μέσων και προχωρημένων) που διδάσκονται για τέσσερις ώρες καθημερινά την Νέα Ελληνική Γλώσσα. Γίνονται επίσης διαλέξεις (στα τμήματα μέσων και προχωρημένων) Λογοτεχνίας, Ιστορίας και Τέχνης καθώς και διαλέξεις γενικότερου ενδιαφέροντος (Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, Γλώσσα & Πολιτισμός, Διπλωματία & Πολιτική στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, Το Μακεδονικό Ζήτημα, η Κύπρος στον Ελληνικό Πολιτισμό κ.ά.).
          Οι φοιτητές επισκέπτονται μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους -με συστηματική ξενάγηση από αρχαιολόγους του τομέα Αρχαιολογίας- εντός και εκτός Αττικής (Ακρόπολη, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μυκήνες, Επίδαυρο, Ναύπλιο, Δελφούς, Όσιο Λουκά, Μεσολόγγι, Ολυμπία, Μυστρά, Δίον, Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου «Αλεξάνδρειον», Πέλλα, Βεργίνα, Θεσσαλονίκη, Σούνιο). Πραγματοποιείται επίσης επίσκεψη και επίσημη υποδοχή στη Βουλή των Ελλήνων.
          Στο πρόγραμμα διδάσκουν 38 Πανεπιστημιακοί και ειδικοί επιστήμονες και παίρνουν μέρος 288 διδασκόμενοι (φοιτητές και διδάσκοντες σε τμήματα νεοελληνικών σπουδών 98 ξένων Πανεπιστημίων και Ιδρυμάτων) από 40 χώρες: Αγγλία, Αίγυπτος, Αργεντινή, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Η.Π.Α., Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καζακστάν, Κίνα, Κορέα, Κόστα Ρίκα, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Μεξικό, Μολδαβία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σουηδία, Ταϊλάνδη, Τουρκία και Τσεχία.
          Υπογραμμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των είκοσι δύο χρόνων λειτουργίας του προγράμματος έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα 4.702 σπουδαστές από 75 χώρες.
          Το παραπάνω πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο από πλευράς διάρκειας σπουδών και αριθμού συμμετεχόντων που οργανώνεται στον ελληνικό χώρο αλλά και γενικότερα και ενισχύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Δία Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, από τη Βουλή των Ελλήνων, από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Λεβέντη και φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης.