Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΛΕΜ




Στις συνεδριάσεις της Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης των Μεσογειακών Χωρών (ARLEM) και της Επιτροπής CIVEX της Επιτροπής των Περιφερειών ο Νομάρχης Πιερίας

          Στη συνεδρίαση της Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης των Μεσογειακών Χωρών (ARLEM), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 2 Ιουλίου 2010, με θέμα την αστική ανάπτυξη και την τοπική διαχείριση των υδατικών πόρων, συμμετείχε ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, ως μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών.

          Η Ευρω-Μεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση ιδρύθηκε στη Βαρκελώνη στις 21 Ιανουαρίου 2010, οπότε και ξεκίνησε τις εργασίες της ως το αρμόδιο πολιτικό όργανο της Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ). Ο Νομάρχης Πιερίας συμμετέχει ως τακτικό μέλος στην Επιτροπή για την Αειφόρο Ανάπτυξη (SUDEV), που αριθμεί 41 μέλη.


          Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής SUDEV, που είχε θέμα την τοπική διαχείριση των υδατικών πόρων, ο Νομάρχης Πιερίας στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι ο τρόπος διαχείρισης των υδάτων είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μεμονωμένα των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας. Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και το θέμα να αντιμετωπιστεί από κοινού, νομικά και οικονομικά, καθώς χρειάζεται ένα νομικό πλαίσιο που να θέτει όρια στα εθνικά κράτη και συγχρόνως κοινές δράσεις που πρέπει να γίνουν από περισσότερες από μία χώρες. 

          Μεταξύ των ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν ενιαία είναι ο τρόπος διαχείρισης των υδάτων, η εξοικονόμηση και όχι η σπατάλη του νερού, η ποιότητα του πόσιμου και του μη πόσιμου νερού, καθώς και η περιβαλλοντική ρύπανση. Ο Νομάρχης αναφέρθηκε και σε παραδείγματα, όπως το ζήτημα του ποταμού Αξιού που διέρχεται από τα Σκόπια και είναι αποδέκτης των αποβλήτων εργοστασίων και ολόκληρων χωριών ή πόλεων, ενώ τόνισε ότι ετοιμάζονται πάνω από 10 φράγματα κάτι που θα έχει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επίσης, σημείωσε το ζήτημα της κοινής αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων που παρουσιάζονται στον ποταμό Έβρο.
         
          Επιπλέον, ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. οφείλει να διαθέσει μεγαλύτερα κονδύλια για την εξοικονόμηση του νερού, με την κατασκευή φραγμάτων και άλλων έργων, καθώς και να αναλάβει μια εκστρατεία ενημέρωσης του πολίτη για τα ζητήματα της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων και τόνισε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτά τα θέματα.

          Παράλληλα, την Πέμπτη 1η Ιουλίου 2010, ο Νομάρχης Πιερίας συμμετείχε και στην τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής CIVEX της Επιτροπής των Περιφερειών στην οποία συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής γνωμοδότησαν για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονιάς και ειδικότερα της ανατολικής εταιρικής σχέσης, τον εκσυγχρονισμό, τις μεταρρυθμίσεις και τη διοικητική ικανότητα των τοπικών και περιφερειακών αρχών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, της Αρμενίας και της Λευκορωσίας, για την κατάσταση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης στη Γεωργία και την Ουκρανία και για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και των δύο χωρών.