Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διαχείριση απορριμμάτων: Η ολοκληρωμένη

ανακύκλωση είναι η μόνη λύση

Ο τρόπος διαχείρισης απορριμμάτων που είναι από τις σημαντικότερες αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι δείκτης πολιτισμού και ποιότητας διοίκησης. Στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού η κατάσταση είναι άσχημη δυστυχώς:

· Η ανακύκλωση περιορίζεται σε ποσότητα της τάξης του 10% και αντιμετωπίζεται ως συμπληρωματικός βοηθητικός τρόπος αποκομιδής που μόνο πρόβλημα δημιουργεί.

· Δεν έχουν καθοριστεί χώροι απόθεσης αδρανών και μεγάλων απορριμμάτων εκτός της Δ.Κ. Αιγινίου όπου καθόρισε χώρο για μεγάλα απορρίμματα (έπιπλα κ.λπ.) και προτείνει μεταφορά μπαζών σε ….ιδιώτη.

· Ανακύκλωση συσκευών δεν γίνεται με το σχετικό κοντέϊνερ σε Δημοτικό αμαξοστάσιο Αιγινίου να έχει φύγει εδώ και μήνες . (Στις άλλες Δ.Ε. τίποτα)

· Για ανακύκλωση λαμπτήρων επίσης υπάρχουν κάδοι μόνο στο αμαξοστάσιο Αιγινίου.

· Αποφασίστηκε στο Δ.Σ. δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, που μόνο έξοδα και χρονοτριβή θα προκαλέσει τη στιγμή που ο ΧΥΤΑ απέχει 15-40 χιλιόμετρα (αναλόγως του οικισμού) και τα απορριμματοφόρα άλλων Δήμων διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από και προς τους ΧΥΤΑ τους.

Όμως η αντιμετώπιση του ζητήματος είναι μια: Ολική ανακύκλωση. Και επ’ αυτού απαιτείται κατάρτιση και εφαρμογή σχετικού ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης στέρεων αποβλήτων, εργασία, διάθεση, πολιτική αντίληψη και ελάχιστα επί πλέον χρήματα. Χρειάζονται λοιπόν να γίνουν:

1) Άμεσος τετραπλασιασμός των κάδων ανακύκλωσης, με στόχο σε 1-2 χρόνια να ανακυκλώνεται το 100% των απορριμμάτων και να οδεύουν προς ΧΥΤΑ ποσοστό της τάξης του 10% του όγκου τους.

2) Ευρύ πρόγραμμα κομποστοποίησης, με σχετικούς δημοτικούς κάδους και ενημέρωση – διευκόλυνση απόκτησης από τους δημότες.

1) Καθορισμός χώρων απόθεσης μεγάλων απορριμμάτων – μπαζών με σωστή διαχείριση αξιοποίησης – επαναχρησιμοποίησης – επεξεργασίας – ανακύκλωσης κατά είδος απορρίμματος.

2) Λειτουργία προγράμματος ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, λαμπτήρων, μπαταριών και καμένων λαδιών με καθορισμό δεκάδων σημείων απόθεσης και τακτικό έλεγχο – αποκομιδή.

3) Καθημερινός συντονισμός – εποπτεία του τμήματος με ενιαία διεύθυνση και καθορισμό αρμοδιότητας σε αντιδήμαρχο αντί του σημερινού κατακερματισμού με τέσσερα συνεργεία και τέσσερις αντιδημάρχους.

4) Ψήφιση και τήρηση κανονισμού καθαριότητας – απορριμμάτων – ανακύκλωσης με καθορισμό υποχρεώσεων Δήμου – Δημοτών και αντιστοίχων προστίμων – ποινών σε ενδεχόμενες παραβάσεις.

5) Πλήρης – διαρκής ενημέρωση δημοτών με έντυπο υλικό και σχετικές εκδηλώσεις.

Το ζήτημα αυτό είναι λυμένο σε όλη την Ευρώπη με τη χώρα μας να παρακολουθεί (και εδώ) με …απορία. Οι Δήμοι έχουν υποχρέωση υλοποίησης αρκεί να το έχουν κατανοήσει, να λάβουν αποφάσεις και να εργαστούν. Ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού μπορεί και πρέπει να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή.

Αιγίνιο 31 – 05 – 2011

Για την Παράταξη

Η Σ.Ε.

Χρήστος Μπίτσης

Αντώνης Νταγλιούδης

Χρήστος Πρασκίδης