Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Προειδοποιητικά σημάδια του Διαβήτη

Προσοχή και στα παιδιά μας

Προειδοποιητικά σημάδια του Διαβήτη: Ο μεταβολισμός προειδοποιεί έγκαιρα για διαβήτη



(Foto: dapd)


1.Κόπωση και ΑδυναμίαΟ διαβήτης δεν έχει σοβαρά συμπτώματα στο αρχικό στάδιο. Το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι είναι μια επαναλαμβανόμενη κόπωση και εξάντληση, που συχνά δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους ενδιαφερόμενους. Αν στην κόπωση προστεθούν και περαιτέρω προειδοποιητικά συμπτώματα θα πρέπει να πάτε στο γιατρό..
.

2.Η συχνή δίψα
Αν κάποιος ξαφνικά καταναλώνει πολύ νερό ή συνεχώς αισθάνεστε δίψα θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι προειδοποίησης του διαβήτη.

3.Αυξημένη ούρηση
Το ίδιο ισχύει και για αυξημένη ούρηση: Δεδομένου ότι το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλό, το σώμα προσπαθεί να αποβάλλουν το πλεόνασμα της ζάχαρης στα ούρα. Μερικοί άνθρωποι παθαίνουν ακόμη και ακράτεια κατά την διάρκεια της νύχτας.

4. Η απώλεια βάρους
Ειδικά οι υπέρβαροι νιώθουν μια πρώτη ικανοποίηση όταν χάνουν βάρος. Αν λιώνουν τα αποθέματα λίπους που έχει ως μαξιλάρι ενέργειας ο οργανισμός χωρίς καμία μεταβολή στον τρόπο διατροφής και προστεθούν κι`αλλα προειδοποιητικά σημάδια, θα πρέπει να λαμβάνει οδηγίες ειδικότερες από το γιατρό.

5.Φαγούρα, τραχύ δέρμαΤο δέρμα επηρεάζεται όταν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλό. Περίπου το ένα τέταρτο των εκτός θεραπείας διαβητικών πάσχουν από έντονο κνησμό. Σε ορισμένους ασθενείς, το δέρμα είναι πραγματικά ραγισμένο και οι πληγές επουλώνουν χειρότερα.

6. Διαρκή πείναΣτο αίμα των διαβητικών, περιστρέφεται περισσότερη ζάχαρη χωρίς ινσουλίνη όμως καταλήγει όλο και λιγότερο στα κύτταρα. Το αποτέλεσμα είναι η πείνα, η οποία πλήττει περίπου το ένα τέταρτο όλων των νέο-διαβητικών.

7.Θολή όρασηΑν o διαβήτης δεν αναγνωρίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να υπάρξει αρχικό στάδιο βλάβης των νεύρων που οδηγούν σε θολή όραση και φαγούρα στο δέρμα.

Coach Δεληγιαννίδης Κων/νος