Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

Θωρηκτό Γ.Αβέρωφ – 100 χρόνια ιστορία!


* Ν.ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΩΡΗΚΤΟ, Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΣ ΕΞΕΛΙΞΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΗ, ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΑΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΓΡΑΦΑΝ ΑΛΛΟΙ.
* Ι.ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ – Μ.ΜΙΧΟΥ: ΕΔΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ.
* Γ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Τα εγκαίνια σειράς εκθέσεων για τα «100χρονα του θωρηκτού Αβέρωφ», τον «περίπλου ελληνικών νησιών», τα «αριστουργήματα ξύλινης μικροναυπηγικής» καθώς και «ελαιογραφίες Λιτοχωρινών καραβιών του 18ου, του 19ου και του 20ου αιώνα», πραγματοποιήθηκαν στον χώρο μπροστά από το ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου. Η έκθεση θα λειτουργήσει έως τις 28 Αυγούστου 2011.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ
Ο ασκών χρέη δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Γ. Φαρμάκης, ανοίγοντας την τελετή εγκαινίων της έκθεσης είπε ότι δεν θα αναφερθεί στο θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» και ότι αυτό το αφήνει στη διοίκηση του μουσείου και στον πρόεδρό του, Νικόλαο Βλαχόπουλο.
Γι αυτό και μίλησε για την αξία και τη λειτουργία του ναυτικού μουσείου Λιτοχώρου, επισημαίνοντας τα εξής: «Το ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου, αν δεν κάνω λάθος, είναι το μοναδικό ναυτικό μουσείο στη Βόρεια Ελλάδα.
Θα ήθελα να πω δυο λόγια για τους ανθρώπους που το υπηρετούν, εδώ και αρκετά χρόνια ανιδιοτελώς, διότι χωρίς αυτούς τους ανθρώπους δεν θα υπήρχε τίποτε σήμερα. Χωρίς αυτούς η ναυτική ιστορία του τόπου μας δεν θα καταγράφονταν ποτέ.
Με τη βοήθεια πάντοτε του δήμου που ήταν κάθε φορά στο πλευρό τους, μια χούφτα άνθρωποι κατάφεραν να δώσουν ζωή σ’ αυτό εδώ το κτίριο, στο ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου.
Ο πρόεδρος του ναυτικού μουσείου Λιτοχώρου, Νικόλαος Βλαχόπουλος, συνηθίζει να λέει ότι το ναυτικό μας μουσείο είναι η κιβωτός που φυλάσσει τη ναυτική μας παράδοση, την ναυτική μας κληρονομιά τόσο για τη σημερινή γενιά όσο και για τις επόμενες γενιές. Και έτσι είναι!
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν να ναυπηγήσουν εδώ στο κέντρο του Λιτοχώρου ένα «καράβι» που μας ταξιδεύει στη ναυτική ιστορία του τόπου μας, ένα «καράβι» που μας πηγαίνει σε τόπους μακρινούς, με καπετάνιο και πλήρωμα Λιτοχωρίτες. Ένα μεγάλο «μπράβο» και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε γι αυτούς τους ανθρώπους.
Εμείς από την πλευρά του δήμου οφείλουμε, με τη βοήθεια και της ελληνικής πολιτείας, να «τρέξουμε» γρήγορα τη μελέτη αλλά και τη χρηματοδότηση της νέας αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να αποδοθεί ολόκληρος ο πάνω χώρος στο ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου.
Το αξίζει το μουσείο μας, το αξίζουν οι άνθρωποί του, αυτοί που είναι σήμερα μαζί μας αλλά και αυτοί που έχουν φύγει για άλλες θάλασσες».
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ
Σε δηλώσεις του ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης αναφερόμενος στην έκθεση, ιδιαίτερα στο τμήμα της έκθεσης που αφορά στο θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», σημείωσε λέγοντας: «Εντυπωσιακό το θέαμα. Νομίζω ότι θα πρέπει να επισκεφθεί την έκθεση ο κόσμος και αν ήταν ανοιχτά τα σχολεία, θα έπρεπε να τη δουν μαθητές και μαθήτριες.
Είναι ένα ταξίδι από το 16ο αιώνα περίπου μέχρι σήμερα στη γεωγραφία της χώρας και κυρίως στη νησιωτική χώρα.
Εδώ σ’ αυτή την έκθεση όμως παρουσιάζονται και στοιχεία από τα 100χρονα ναυπήγησης του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ», υπάρχουν και οι αντίστοιχες φωτογραφίες. Υπάρχει, λοιπόν, όλη η ιστορική διαδρομή του θρυλικού θωρηκτού και η προσφορά του για την ελευθερία της Ελλάδας.
Θεωρώ ότι αυτή η έκθεση αποτελεί ξεχωριστό στοιχείο αναφοράς πολιτισμού της Πιερίας, είναι μια έκθεση που αξίζει κάθε προσοχής».
Η ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ
Στον δικό της χαιρετισμό η βουλευτής Μ.Μίχου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η έκθεση που εγκαινιάζουμε εδώ στο ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου είναι ένα κομμάτι της ιστορίας όχι μόνο εδώ της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Πιερίας.
Ο πρόεδρος του ναυτικού μουσείου και το διοικητικό συμβούλιο με ένα ιδιαίτερο πάθος προσπαθούν να διατηρήσουν και να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά μας.
Κατά την άποψή μου είναι ιδιαίτερα σημαντική η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, διότι ένα τμήμα της αναφέρεται στο θρυλικό θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», που συμπληρώνει 100 χρόνια από το 1911 μέχρι σήμερα, από την καθέλκυσή του και την παραλαβή του από το πολεμικό μας ναυτικό.
Πρόκειται για ένα πολεμικό πλοίο που έδωσε σημαντικούς και μεγάλους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας μας».
Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ
Τέλος, ο πρόεδρος του ναυτικού μουσείου Λιτοχώρου, Ν. Βλαχόπουλος, μιλώντας για τη συμβολή του θωρηκτού «Γ.Αβέρωφ», σε δηλώσεις που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στην έκθεση, υποστήριξε:
«Εάν δεν υπήρχε το θρυλικό θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» υπό την ηγεσία βέβαια του Κουντουριώτη, οι βαλκανικοί πόλεμοι θα είχαν άλλη εξέλιξη, την ιστορία θα τη γράφανε άλλοι ενώ η τύχη της Ηπείρου, της Μακεδονίας, Θράκης και νήσων ίσως θα ήταν διαφορετική».
Όσο για την πορεία και λειτουργία του ναυτικού μουσείου Λιτοχώρου, ο κ. Βλαχόπουλος υπογράμμισε: «Εμείς ως ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου θα συνεχίσουμε την πορεία μας ανεξαρτήτως αν έχουμε ή όχι χρηματοδότηση από την ελληνική πολιτεία. Θα συνεχίσουμε την πορεία μας όσο αντέχουμε».
Και κλείνοντας τη δήλωσή του είπε με νόημα ότι αυτή τη συνέχιση της πορείας το Δ.Σ. του ναυτικού μουσείου θα την κάνει και σε πείσμα εκείνων που προσπαθούν να τερματίσουν το κοντέρ της ιστορίας…
Και πρόσθεσε λέγοντας ότι είναι αυτό το πείσμα που χαρακτηρίζει το έθνος, για να αποδεικνύεται στην πράξη ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, όπως ανέφερε, «η Ελλάδα της δημιουργίας», όπως συμπλήρωσε ο βουλευτής Ι. Αμοιρίδης, που βρισκόταν δίπλα του.
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Πέρα από τους προαναφερόμενους, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο εκλεγμένος δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιχάλης Λαλούμης και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου Τάκης Ανδριάς.
Ακόμη, παρέστησαν η αντιδήμαρχος Σοφία Νούλα, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Παπανικολάου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Ελευθερίου, Σοφία Ζουρζούρα, Νίκος Λάππας και Ευαγγελία Μόχλα - Φαρμάκη, τοπικοί σύμβουλοι, ο Γιώργος Κουκουλιάτας εκπροσωπώντας τον βουλευτή Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου αλλά και εκπρόσωπος του λιμενικού.
Τέλος, παρέστησαν ο διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης Στέργιος Φαρμάκης, η πρόεδρος του Π.Ο.Λ. κ. Καρτσιούνα – Παπαζαχαρία, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, τέως δημοτικοί σύμβουλοι, δημοτικοί υπάλληλοι, παλαίμαχοι ναυτικοί – μέλη του ναυτικού μουσείου Λιτοχώρου, κάτοικοι της έδρας του δήμου Δίου-Ολύμπου, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, όπως επίσης και επισκέπτες.