Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Τα 15 χρόνια ειλικρινούς φιλίας, γνήσιου δεσμού αλληλεγγύης και συνεργασίας, γιόρτασαν Κατερίνη και Μόουσμπουργκ, στη διάρκεια των ετήσιων εκδηλώσεων


Τα 15 χρόνια ειλικρινούς φιλίας, γνήσιου δεσμού αλληλεγγύης και συνεργασίας, γιόρτασαν Κατερίνη και Μόουσμπουργκ, στη διάρκεια των ετήσιων εκδηλώσεων Arnulfsfest, που πραγματοποιήθηκαν 14-17 Ιουλίου στον αυστριακό Δήμο.

Το Δήμο Κατερίνης, μετά από επίσημη πρόσκληση του Δημάρχου του Μόουσμπουργκ Herbert Gaggl, εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος Ζήνων Σατραζέμης , ο Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Πρόνοιας Θωμάς Παπαδημητρίου και οι δημοτικοί Σύμβουλοι Χρυσόστομος Κυραϊλίδης και Γιώργος Κυριακίδης.

Στη διάρκεια της επίσκεψης στον Αυστριακό Δήμο, η αντιπροσωπεία του Δήμου Κατερίνης είχε μια σειρά επαφών με τη δημοτική αρχή του Μoosburg και με άλλους τοπικούς φορείς, ενώ με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων αδελφοποίησης, οι δύο πλευρές ανανέωσαν τη δέσμευσή τους ότι η μία πόλη θα στηρίζει και στο μέλλον την άλλη, και ότι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν από κοινού, το άνοιγμα καινούργιων δρόμων συνεργασίας σε κάθε τομέα.

Οι δύο αιρετοί τόνισαν πως η Αδελφοποίηση εξακολουθεί να αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να συναντιούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες πρόσωπο με πρόσωπο, να ανταλλάσσουν πληροφορίες και απόψεις για την καθημερινότητα και να επωφελείται ο ένας από την εμπειρία του άλλου σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, την κοινωνική συμμετοχή, τον πολιτισμό, την εργασία και άλλα σημαντικά θέματα.

«Για την πόλη της Κατερίνης, η αδελφοποίηση με το Μόουσμπουργκ σηματοδότησε την απαρχή μιας γόνιμης και ουσιαστικής σχέσης που ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου με την ίδια αφοσίωση και το ίδιο ενδιαφέρον τόσο από την πλευρά του Δήμου μας όσο και από τον Αυστριακό Δήμο» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Ζήνων Σατραζέμης και πρόσθεσε: Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Αδελφοποίηση παραμένει ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης πόλεων και πολιτών της Ευρώπης, ώστε να γίνει η έννοια του ευρωπαίου πολίτη πραγματικότητα».

Ο κ. Σατραζέμης εξήρε την πολύχρονη συμβολή στην επίτευξη των παραπάνω στόχων, του συμπολίτη μας Δημήτρη Ασαρίδη, ο οποίος υπήρξε συνδετικός κρίκος και αρωγός στις αδελφοποιήσεις του Δήμου μας με το Μόουσμπουργκ και το Μάινταλ.

«ΠΟΛΗ ΕΙΡΗΝΗΣ» ΤΟ ΜΟΟΥΣΜΠΟΥΡΓΚ ,ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Η ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων υπογράφτηκε επίσημα και το πρωτόκολλο αποδοχής για την ανάδειξη του Μόουσμπουργκ ως πόλη Ειρήνης. Μέσω του Πρωτοκόλλου, οι άρχοντες των δύο πόλεων, δεσμεύονται οι νέοι τους να γίνουν Πρεσβευτές Ειρήνης, σύμφωνα με τη Δράση UNITEDPOLEIS for Peace through SPORT, και σε συνεργασία με το UNDPWAP, που προωθεί Παγκοσμίως την καταπολέμηση της πείνας και των διακρίσεων.

Η δράση, στην οποία συμμετέχουν απευθείας ως πρωταγωνιστές νέοι, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, λειτουργεί με βάση την Ολυμπιακή φιλοσοφία.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Δήμος Κατερίνης ήταν ο πρώτος Δήμος στη χώρα που υιοθέτησε αυτή την πρωτοβουλία στα τέλη του 2010, προτρέποντας παράλληλα τους μαθητές των σχολείων της πόλης να γίνουν εθελοντές πρεσβευτές ειρήνης.

«Σε μία δύσκολη εποχή, όπου οι εχθροπραξίες και η συνεχής καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα για την ανθρωπότητα, η πόλη μας και η αδελφή πόλη του Μόουσμπουργκ, γίνονται πομπός μηνυμάτων αλληλεγγύης, οικουμενικής ειρήνης, φιλίας και συναδέλφωσης των λαών, ελπίδας και δημιουργίας» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Ζήνων Σατραζέμης ,ενώ ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επαφών τους, οι αιρετοί των δύο πόλεων διατύπωσαν αμοιβαίες υποσχέσεις να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, στην υποστήριξη της επιτυχίας αυτής της σημαντικής δέσμευσης για ειρήνη, πρόοδο και ευημερία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις εκδηλώσεις του αυστριακού Δήμου παρέστη και ο πρώην Δήμαρχος Κατερίνης Θεόφιλος Καμπερίδης. Επίσης, μετά από πρόσκληση της δημοτικής αρχής του Μόουσμπουργκ , στο Arnulfsfest, συμμετείχε μουσικοχορευτικό συγκρότημα της Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών, σκορπίζοντας παραδοσιακό ελληνικό χρώμα στις εορταστικές εκδηλώσεις.