Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Κρουαζιέρα στα ποτάμια της Ευρώπης



Στον ποταμό Μόζελ
Μπορεί οι δημοφιλείς κρουαζιέρες ανά τον κόσμο να διασχίζουν τις θάλασσες της Καραϊβικής και της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ή τα νερά του Νείλου και του Αμαζονίου, η εναλλακτική πρόταση, όμως, επαναφέρει στο προσκήνιο τους πλωτούς δρόμους της γηραιάς ηπείρου.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις που στην καρδιά τους διατρέχονται από ποτάμια ασκούν στους επισκέπτες τους μια επιπλέον γοητεία: απόδειξη οι γέφυρες και τα μικρά καραβάκια που κάνουν διαδρομές στη Βενετία, το Παρίσι, το Λονδίνο και το Άμστερνταμ και πολλές άλλες πόλεις που βρίσκονται σίγουρα στις αναμνηστικές φωτογραφίες μας.

Υπάρχει, όμως, μια πλευρά της Ευρώπης που δεν μπορεί να την απολαύσει κανείς από τη στεριά, παρά μόνο καταπλέοντας τους υδάτινους δρόμους της. Εξάλλου, στο παρελθόν όλες οι μεγάλες πόλεις -και σημερινές πρωτεύουσες- χτίζονταν πάνω σε ποτάμια και συνδέονταν μεταξύ τους μέσω αυτών. Οι όχθες κρύβουν εκπλήξεις με ξεχασμένα κάστρα και μικρά χωριουδάκια χτισμένα πάνω σε πασσάλους, ενώ οι μεγαλουπόλεις, απαλλαγμένες από τους γρήγορους ρυθμούς τους, αποκτούν μέσα από το πλοίο ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο.

O ποταμός Ντούρο στο Πόρτο

Στην κοιλάδα του Ρήνου

Οι γέφυρες της Πράγας

Στη Βουδαπέστη

Η Uniworld, μία από τις κορυφαίες εταιρείες που διοργανώνει κρουαζιέρες σε όλο τον κόσμο, έχει μια σειρά από μικρά πολυτελή ποταμόπλοια που διατρέχουν τα ευρωπαϊκά ποτάμια. Το Πανόραμα του Δούναβη, τα Κάστρα του Ροδανού, οι Αυτοκρατορικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, η Κοιλάδα του ποταμού Ντούρο, το Παρίσι και η Καρδιά της Ευρώπης ή ο συνδυασμός Βουργουνδίας-Προβηγκίας, είναι μερικά μόνο από τα 30 περίπου προγράμματα που προτείνει η Uniworld αλλά και άλλες εταιρείες, όπως η Viking River Cruises και η Αma Waterways. Όποιο πλωτό δρόμο της Ευρώπης κι αν διαλέξετε, το ταξίδι σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο και οι φωτογραφίες που θα βγάλετε θα μοιάζουν με καρτ-ποστάλ.

Wertheim, στη νοτιοανατολική Γερμανία

Στα κανάλια του Άμστερνταμ
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αποφασίσετε πόσο χρόνο μπορείτε να διαθέσετε (οι κρουαζιέρες διαρκούν 8-30 μέρες) και ποια μέρη θέλετε να επισκεφθείτε. Εξάλλου, κάθε κρουαζιέρα περιλαμβάνει μικρές εκδρομές τόσο μέσα στις μεγάλες πόλεις, όσο και στην επαρχία, ανάλογα με τη διαδρομή. Νιώστε τον ήλιο να σας ζεσταίνει στα Ιλίσια Πεδία, περιπλανηθείτε στο κήπους Keukenhof στο Άμστερνταμ και στους αμπελώνες γύρω από τον ποταμό Μόζελ, δείτε τα ιστορικά κτίρια της Βιέννης, της Νυρεμβέργης και της Βουδαπέστης από το κατάστρωμα του πλοίου αλλά και από κοντά, δοκιμάστε τις λιχουδιές της λυονέζικης κουζίνας και τα μοναδικά σιροπιαστά της Κωνσταντινούπολης χωρίς να αλλάξετε ξενοδοχείο ή να μπείτε σε αεροπλάνο.

Σουίτα

Spa εν πλω

Στο κατάστρωμα
Κι αν αποφεύγετε τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια με τους χιλιάδες επιβάτες γιατί σας πιάνει ολίγη αγοραφοβία, τα ποταμόπλοια που διασχίζουν τα ευρωπαϊκά ποτάμια είναι μικρά σε μέγεθος και μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 160 επιβάτες. Δεδομένου του μικρού μεγέθους τους, όλα στο εσωτερικό τους είναι σε μικρή κλίμακα, χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι υστερούν σε ανέσεις και παροχές. Αντιθέτως, μοιάζουν με boutique ξενοδοχεία και με τη διακριτική τους πολυτέλεια δημιουργούν ένα ζεστό περιβάλλον στο οποίο γρήγορα εξοικειώνεται κανείς.

Τα περισσότερα δρομολόγια πραγματοποιούνται στον Δούναβη και τον Ρήνο από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο και ενδεικτικά, οι τιμές για μια κρουαζιέρα 8 ημερών ξεκινούν από τα 1।700€.
www.thea.gr