Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Οικονομία Σε ισχύ η πλήρης απελευθέρωση των ταξί από τις 2 Ιουλίου

Την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί ανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Ραγκούσης, ανατρέποντας αποφάσεις του προκατόχου του Δ. Ρέππα
Ο Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θεωρεί απελευθερωμένη ήδη τη λειτουργία των επιβατικών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων και αποσαφηνίζει πως από τις 2 Ιουλίου με απλό αίτημα στην εκάστοτε Περιφέρεια ο καθένας μπορεί να αποκτήσει άδεια ταξί...

Όπως είπε ο Γ. Ραγκούσης, το σχέδιο που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη ηγεσία ουσιαστικά κρατούσε κλειστό το επάγγελμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς "δεν προέβλεπε την έκδοση νέων αδειών ταξί".
Συγκεκριμένα, εξήγγειλε την πλήρη απελευθέρωση του κλάδου των ταξί, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπογράψει το προεδρικό διάταγμα που είχε ετοιμάσει η προκάτοχός τους, καθώς όπως τόνισε δεν προέκυπτε η δυνατότητα έκδοσης νέων αδειών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου το επάγγελμα εξακολουθούσε να είναι κλειστό.
Έτσι η απελευθέρωση του συγκεκριμένου επαγγέλματος είναι γεγονός, καθώς ισχύει από τις 2 Ιουλίου και όποιος θέλει μπορεί να καταθέσει αίτημα στην περιφέρεια προκειμένου να αποκτήσει άδεια ταξί.
Το παράβολο, που θα πληρώνει ο ενδιαφερόμενος, δεν έχει ακόμα καθοριστεί- θα ανακοινωθεί σε περίπου ένα τρίμηνο- αλλά, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Ραγκούσης, θα είναι εξαιρετικά χαμηλό, ενώ το επόμενο διάστημα θα καθοριστούν και οι περιορισμοί για τη χορήγηση άδειας ταξί, όπως π.χ. το λευκό ποινικό μητρώο.
Χαμένοι είναι, όσοι έχουν αγοράσει ήδη άδειες ταξί, πληρώνοντας έως και 200.000 ευρώ και τώρα βλέπουν να χάνονται τα χρήματά τους. Ερωτηθείς για το θέμα, ο υπουργός απάντησε, πως αυτές είναι στρεβλώσεις, που δημιουργούνται στην αγορά, που δεν μπορούν να εμποδίσουν την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι έξω από τις προθέσεις του υπουργείου να ορίζει τον αριθμό των ταξί που θα κυκλοφορούν σε μία περιοχή, αφού, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η αγορά με αυτορρύθμιση θα κρίνει πόσα ταξί αντέχει η κάθε περιοχή.
Τέλος, ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι σύντομα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας θα διαθέτουν ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ (WI- FI) όπου οι επιβάτες θα το χρησιμοποιούν δωρεάν.
Αρχικά το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το ΜΕΤΡΟ με την υπηρεσία να παρέχεται αρχικά σε επίπεδο οδού και σταθμού με προοπτική μελλοντικά αυτό να γίνεται και στις σήραγγες.
Ο υπουργός τόνισε ότι το κόστος της εφαρμογής αυτής, και το οποίο είναι πολύ μικρό, θα το αναλάβει κάθε συγκοινωνιακός φορέας, που με διαγωνιστική διαδικασία θα μπορεί να επιλέξει τον πάροχο με τον οποίο θα συνεργαστεί.
Ωστόσο, αντιδράσεις αναμένονται από το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής το οποίο θεωρούσε πως οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα είχαν ολοκληρωθεί
news247.gr