Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Γιώργος Παπανδρέου: ποιον φώναξε να του διακοσμήσει το Μαξίμου;


Ο πρωθυπουργός φεύγει από το ιστορικό κτίριο γιατί το θεωρεί αντιλειτουργικό χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό.
Η απόφαση του κ. Παπανδρέου να εγκαταλείψει το Μέγαρο Μαξίμου με απώτερο σκοπό να το χρησιμοποιεί μόνο για τις εθιμοτυπικές επαφές του με ξένους ηγέτες μόνο τυχαία δεν είναι και δεν προκάλεσε την παραμικρή έκπληξη στους στενούς του συνεργάτες. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που ο ίδιος πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου ως πρωθυπουργός έγινε κάτι παραπάνω από αντιληπτό ότι το ...
νεοκλασικό που αγόρασε το Ελληνικό Δημόσιο το 1952 από τον πρώην πρωθυπουργό Δημήτρη Μάξιμο «δεν του πήγαινε».
Η βαριά διακόσμηση του εσωτερικού του κτιρίου με κάτι παραπάνω από έντονες παραπομπές σε εποχές του παρελθόντος και το γεγονός ότι ήταν εξαιρετικά ενεργοβόρο και αντίοικολογικό ήταν σίγουρα χαρακτηριστικά που βρίσκονταν πολύ μακριά από την κοσμοθεωρία και την πολιτική κουλτούρα του κ. Παπανδρέου.

Επιπλέον, το ιστορικό κτίριο όπου στεγάζεται τα τελευταία 30 χρόνια το γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού της χώρας δεν πληρούσε τις τεχνολογικές προϋποθέσεις εκείνες που θεωρούνται πλέον απαραίτητες στην άσκηση της πολιτικής, αλλά και στην άρτια λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου κατά τα πρότυπα του οβάλ γραφείου.
Στο σημείο αυτό εντοπίζονται χρονικά και οι πρώτες απόπειρες αλλαγής της εικόνας του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίες κρίθηκαν επιβεβλημένες για την επικοινωνιακή προώθηση της νέας πολιτικής αντίληψης ήδη από τον Νοέμβριο του 2009. Το δίπτυχο απλότητα και λειτουργικότητα ήταν αυτό που εξαρχής καθόρισε τις αισθητικές παρεμβάσεις στον χώρο, για τις οποίες είχε αποκρυσταλλωμένη άποψη ο πρωθυπουργός.
Για τον λόγο αυτό επιστρατεύτηκε ο γνωστός σκηνογράφος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Γιάννης Μετζικώφ, ο οποίος είχε επιμεληθεί ανάλογο έργο που του είχε αναθέσει προ 25ετίας ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου. Χαρακτηριστικό των πειραματισμών που έγιναν την περίοδο εκείνη είναι το γεγονός πως σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών οι ταπετσαρίες των καναπέδων του πρωθυπουργικού γραφείου άλλαξαν δύο φορές μέχρι να υιοθετηθεί τελικά ο μινιμαλιστικός αέρας που αποπνέουν το λευκό χρώμα και οι «γήινες» αποχρώσεις.
http://www.protothema.gr