Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου διοργανώνει δίμηνη έκθεση (Ιούλιος – Αύγουστος 2011) σε αίθουσα του Μουσείου.


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου διοργανώνει δίμηνη έκθεση (Ιούλιος – Αύγουστος 2011) σε αίθουσα του Μουσείου.
Συνεχίζει έτσι να υλοποιεί τους σκοπούς της Ιδρυτικής του Διακήρυξης: «ΔΙΑΣΩΣΗ – ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ» της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και το ρόλο που αυτή διαδραμάτισε στην πορεία του Έθνους μας.


ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ


Α. Περίπλους Ελληνικών Νησιών όπως αυτά αποτυπώνονται σε χάρτες μεγάλων Ευρωπαίων γεωγράφων – χαρτογράφων 16ου 17ου 18ου και 19ου αιώνα. Είναι από τη συλλογή του Ναυάρχου Δημητρίου Παπαλεξόπουλου 1878 – 1959, που δώρισαν στο Ν.Μ.Ελλάδος οι επίγονοι του Έλενα Συκιαρίδη και Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος.
Β. Θωρηκτό Καταδρομικό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» 100 χρόνια (1911 – 2011) από την καθέλκυση και παραλαβή του από το Πολεμικό μας Ναυτικό.
Είναι το πλοίο που με τη δράση του καθιέρωσε Διεθνώς το ΑΙΓΑΙΟ σαν θάλασσα αποκλειστικά Ελληνική. Το αρχείο εκτίθεται πρώτη φορά από τα Ναυτικά Μουσεία: Ελλάδος – Ύδρας – Κρήτης – Λιτοχώρου.
Γ. Η έκθεση του Μουσείου μας έχει εμπλουτιστεί με αριστουργήματα ξύλινης Μικροναυπηγικής αυθεντικών πλοίων όλων των εποχών (20ος π.Χ. – 19ος μ.Χ. αιώνας) που κυριολεκτικά όργωναν τις Ελληνικές θάλασσες γράφοντας λαμπρές σελίδες ιστορίας του Έθνους μας.
Είναι 12 έργα του κου Μάρα Δημητρίου Μηχανολόγου – Μηχανικού – Ερευνητή της Ναυτικής μας κληρονομιάς, μέλος του Ν.Μ.Λιτοχώρου.
Πέντε έργα του κου Παρλίτση Αστερίου Ερασιτέχνη Μοντελίστα ξύλινης Μικροναυπηγικής και μέλος του Ν.Μ.Λιτοχώρου.
Επι πλέον εκτίθενται ελαιογραφίες Λιτοχωριανών Καραβιών 18ου 19ου και 20ου αιώνα. Έργα του τμήματος Ζωγραφικής του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου (Π.Ο.Λ.).
Εάν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και τις ομορφιές που απλόχερα η φύση προίκισε το Λιτόχωρο, σας βεβαιώνουμε πως μία επίσκεψη στο Ναυτικό μας Μουσείο θα σας αποζημιώσει.
Κάτι ήξεραν και οι Θεοί και το διάλεξαν για κατοικία τους.

Για το Δ.Σ. του Ναυτ. Μουσ. Λιτοχώρου
Ο Πρόεδρος

Νίκος Βλαχόπουλος