Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Εξασθένηση της μνήμης και άνοια προκαλεί η άπνοια ύπνου

Νέα Υόρκη
Οι ηλικιωμένες που πάσχουν από άπνοια ύπνου ίσως είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν προβλήματα μνήμης και άνοια, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association (JAMA).

Δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο κατά πόσο η θεραπεία της άπνοιας ύπνου μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της φθοράς της μνήμης, αλλά οι επιστήμονες προτίθενται στο άμεσο μέλλον να εξετάσουν και αυτή την παράμετρο.

Η Δρ Κριστιν Γιαφφε και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο μελέτησαν την άπνοια ύπνου σε 298 γυναίκες χωρίς άνοια, που ήταν κατά μέσο όρο 82 ετών. Οι εξετάσεις που πραγματοποίησαν είχαν στόχο τον εντοπισμό αλλαγών στην αναπνοή και την ροή του οξυγόνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς τις σύντομες, συχνές άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου, που χαρακτηρίζουν την πάθηση.

Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών έπασχε από άπνοια ύπνου, γεγονός που θεωρήθηκε αναμενόμενο από τους ερευνητές, καθώς η πάθηση γενικά είναι συχνή στους ηλικιωμένους και τα υπέρβαρα άτομα.

Πέντε χρόνια αργότερα, οι ίδιες γυναίκες κλήθηκαν από τους επιστήμονες να υποβληθούν σε μια ομάδα εξετάσεων σκέψης και μνήμης, ώστε να εντοπιστούν πιθανά σημάδια απώλειας μνήμης.

Συνολικά το 36% των γυναικών διαγνώστηκε με ήπια γνωστική εξασθένηση ή άνοια. Μεταξύ αυτών που είχαν συμπτώματα άπνοιας ύπνου πέντε χρόνια νωρίτερα, το 45% είχε και προβλήματα μνήμης και σκέψεις, συγκριτικά με το 31% των γυναικών που δεν είχαν διαταραχές ύπνου.

Όταν η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της συνεκτίμησαν και παράγοντες όπως η φυλή, το βάρος και συνυπάρχοντα νοσήματα, οι γυναίκες με άπνοια ύπνου είχαν διπλάσιο κίνδυνο να έχουν γνωστική εξασθένηση ή άνοια.

Η άπνοια ύπνου έχει σχετιστεί και με άλλα προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση και η υπερχοληστερολαιμία. Οι ερευνητές στην παρούσα μελέτη υποστηρίζουν ότι ο ένοχος είναι η χαμηλή αιματική ροή προς τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου που προκαλεί τα γνωστικά προβλήματα.

Και όντως όταν αναζήτησαν συγκεκριμένους παράγοντες που εμπλέκονται στη διάγνωση της άπνοιας ύπνου, διαπίστωσαν ότι η έλλειψη σταθερή παροχής οξυγόνου κατά την διάρκεια της νύχτας σχετίζεται με προβλήματα μνήμης και σκέψης.
health.in.gr