Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Οι καλύτερες ψαροταβέρνες της ηπειρωτικής Ελλάδας

 
Ο Τάκης, Λιμένι Λακωνίας 
Καλοκαίρι χωρίς ψαράκι δίπλα στη θάλασσα δεν γίνεται. Είτε μετά το μπάνιο, με τα αλάτια και την άμμο στα πόδια, είτε το βράδυ με θέα το ηλιοβασίλεμα ή ακόμα και μια Κυριακή μεσημέρι σαν εκδρομή-απόδραση από την πόλη, οι ψαροταβέρνες κατέχουν σταθερή θέση στο θερινό (και όχι μόνο) πρόγραμμα. Το thea παρουσιάζει τις καλύτερες από αυτές, όσες έχουν ιστορία και η φήμη τους ξεπερνά τα στενά όρια της περιοχής τους.


Η Μυρταριά (του Πάτεντα), Κορωνησία Άρτας
Μια υπέροχη οδική διαδρομή δέκα περίπου χιλιομέτρων μέσα στον Αμβρακικό θα σας οδηγήσει στο νησάκι Κορωνησία και σε μία από τις πιο φημισμένες ψαροταβέρνες της Ελλάδας. Θα την βρείτε στο τέλος του δρόμου και οι μυρωδιές θα σας σπάσουν τη μύτη. Ο χώρος δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο, το φαγητό όμως θα σας μείνει αξέχαστο: παπαλίνα, δηλαδή μικρή σαρδελίτσα του Αμβρακικού στο τηγάνι, γάμπαρη ριγωτή και κέφαλος πετάλι (η εκλεκτή λιχουδιά του Αμβρακικού) στα κάρβουνα. (τηλ. 2681041698)

Το Νησιώτικο, Αλεξανδρούπολη




Ο Γεράσιμος, Μενίδι Άρτας
Στη διαδρομή από το Αντίρριο προς τη Δυτική Ελλάδα, λίγο έξω από την Άρτα, ο Γεράσιμος είναι μια στάση που επιβάλλεται να κάνετε. Το μικρό καφενεδάκι του 1927 εξελίχθηκε με τα χρόνια σε ψαροταβέρνα και από το 1970 σερβίρει ασυναγώνιστα ψάρια και θαλασσινά. Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τις jumbo γαρίδες στα κάρβουνα, σαγανάκι ή σε μακαρονάδα. (τηλ. 26810 88230)

Μπάτης, Νέα Λάμψακος Εύβοιας
Κυδώνια και γυαλιστερές, στρείδια και καλόγνωμες, πίνες και αχινοί, φούσκες και πετροσωλήνες, όλα τα πιο δυσεύρετα θαλασσινά θα τα βρείτε στον Μπάτη. Στον κήπο του με θέα τον Ευβοϊκό θα απολαύσετε επίσης φρέσκα ψάρια, μικρά αλλά σωστά μαγειρεμένα. Απέχει πολύ από τον ορισμό της υψηλής γαστρονομίας αλλά στο φιλικό του περιβάλλον θα δοκιμάσετε γεύσεις που σπανίζουν. (τηλ. 2210 25060)

Συμπόσιο, Νέα Ηρακλίτσα, Καβάλας
Στη Νέα Ηρακλίτσα υπάρχουν πολλές ταβέρνες, όμως αυτή που ξεχωρίζει είναι το Συμπόσιο. Πολλοί τη γνωρίζουν και ως «Αρσενάκη» που είναι το όνομα του ιδιοκτήτη της. Δοκιμάστε το μυδοπίλαφο, μύδια αχνιστά και σαγανάκι και καλαμάρι γεμιστό και θα αρχίσετε να διαδίδετε κι εσείς τη φήμη του! Το καλοκαίρι βγάζει τραπέζια σε μια καταπράσινη βεράντα πάνω στην αμμουδιά. (τηλ. 25940 21468)

Το Νησιώτικο, Αλεξανδρούπολη
Μπορεί το όνομα να παραπέμπει σε νησί, όμως το Νησιώτικο βρίσκεται στην παραλία της Αλεξανδρούπολης και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους λόγους για να επισκεφθεί κανείς την πόλη. Λένε ότι «αν υπάρχει φρέσκο ψάρι στην αγορά, ακόμη και από ερασιτέχνες ψαράδες, ο Κυριάκος (ο ιδιοκτήτης και φανατικός οπαδός της ελληνικής κουζίνας) και ο πατέρας του θα το βρουν και θα το σερβίρουν με τον καλύτερο τρόπο». Πράγματι, η ποικιλία σε ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά είναι εξαιρετικά μεγάλη και συνδυάζεται με άγρια χόρτα που ευδοκιμούν στη Θράκη, καθώς με μια ενημερωμένη λίστα κρασιών. (τηλ. 25510 20202)

Αλέξης, Sani Resort, Χαλκιδική
Μαρίνα, Ποτίδαια Χαλκιδικής
Η φήμη της ψαροταβέρνας Μαρίνα στην Ποτίδαια ξεπερνάει τα σύνορα της Χαλκιδικής αλλά και της χώρας. Στα 22 χρόνια λειτουργίας της έχει κερδίσει πολλά βραβεία αλλά και την προτίμηση του κοινού. Ο συνδυασμός της επιτυχίας; Κορυφαίες πρώτες ύλες, ολόφρεσκα ψάρια, άψογη τεχνική στο μαγείρεμα και το ψήσιμο, συνέπεια και διαρκής έλεγχος από τον ιδιοκτήτη και ψυχή του μαγαζιού, Κωνσταντίνο Κανακάρη. Θα την βρείτε στο λιμανάκι της Ποτίδαιας και θα την αναγνωρίσετε από μακριά γιατί ο χώρος της θυμίζει πλοίο. Δοκιμάστε «χτένια εν Ελλάδι» - ένα πάντρεμα γαρίδας και χτενιού-, ψαρόσουπα, αχινοσαλάτα (ανάλογα με την εποχή) τηγανιτό χαβιάρι, αγιορείτικο ροφό στον νταβά και εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία από φρέσκα όστρακα (φούσκες, άγρια στρείδια, πίνες, χάβαρα, σαλιγκάρια της θάλασσας κ.α.). (τηλ. 23730 41570)

Αλέξης, Σάνη Χαλκιδικής
Το Sani Resort αποτελεί ένα γαστριμαργικό παράδεισο για όλα τα γούστα και μια καλή ψαροταβέρνα δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συλλογή του. Ο Αλέξης, στη μαρίνα του συγκροτήματος, συγκαταλέγεται για περισσότερα από 15 χρόνια ανάμεσα στις καλύτερες της Χαλκιδικής. Τα φρέσκα ψάρια του ψήνονται στα κάρβουνα και αρωματίζονται με σκορδάκι και καυτερή πιπεριά, μια συνήθεια που την συναντάμε στη βόρεια Ελλάδα. Δοκιμάστε επίσης αχνιστό γαύρο, αχνιστά μύδια με σκόρδο, κρεμμύδι, μαϊντανό και καυτερή πιπεριά, γούνα και σαλάτα με κολοκυθοανθούς. (τηλ. 23740 31176)

Ο Τάκης, Λιμένι Λακωνίας
Στον Τάκη δεν θα πάτε για αφρόψαρα ή θαλασσινά (παρόλο που και αυτά είναι κορυφαία) αλλά για μεγάλα ψάρια, πασπαλισμένα με χοντρό αλάτι και ψημένα στα κάρβουνα, και τη μοναδική βραστή σαλάτα που μόνο στον Τάκη ξέρουν να την κάνουν τόσο νόστιμη. Στο Λιμένι, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, εκεί που σκάει το κύμα και με θέα στον παραδοσιακό οικισμό θα ζήσετε μια γαστριμαργική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Κι αν είστε τυχεροί μπορεί και να δείτε τη μασκότ του μαγαζιού και όλου του όρμου, που δεν είναι άλλη από μια τεράστια θαλάσσια χελώνα. (τηλ. 27330 51327)

Τα Καΐκια,  Χαλκίδα

Σαβούρας, Ναύπλιο
Νταγιαντάς, Ελαφόνησος Λακωνίας
Οι ψαράδες της Ελαφονήσου φημίζονται από παλιά για τις ικανότητές τους. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που στο λιμανάκι του νησιού, δίπλα στο κύμα, βρίσκεται μία από τις παλιότερες και γνωστότερες ψαροταβέρνες της περιοχής, ο Νταγιαντάς. Εξαιρετική αστακομακαρονάδα και μεζέδες θαλασσινών συνοδεύονται από κολοκυθοκεφτέδες, μαριδάκι και ντόπιο κρασί. (τηλ. 27340 61165)

Αγκίστρι, Ψαθόπυργος Αχαΐας
Τα Σαββατοκύριακα οι δραπέτες της Πάτρας δίνουν ραντεβού στον Ψαθόπυργο, στην ψαροταβέρνα Αγκίστρι. Τηγανιτά μπακαλιαράκια κατευθείαν από τον Κορινθιακό, γάμπαρη και φρέσκα καλαμαράκια, αθερίνα και γαύρος συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο θα επικρατήσει στο τραπέζι σας. Ό, τι και να δοκιμάσετε είναι εγγυημένο. (τηλ. 22610 93129)

Ο Κάβος, Ίσθμια Κορινθίας
Ο Κάβος συγκαταλέγεται δικαίως ανάμεσα στις καλύτερες ψαροταβέρνες της χώρας και κάθε Σαββατοκύριακο τα πλήθη συρρέουν για να δοκιμάσουν ξανά και ξανά τις γεύσεις που ετοιμάζει εδώ και 50 χρόνια η κ. Παγώνα: φρέσκα ψάρια ψημένα αριστοτεχνικά στα κάρβουνα, μακαρονάδα με πετροσωλήνες ή ψαρόσουπα για το χειμώνα δίπλα στο τζάκι. Πριν ξεκινήσετε τη γαστρονομική σας εξόρμηση στα Ίσθμια τηλεφωνήστε για να κάνετε κράτηση, αλλά και για να σας δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες χωρίς τις οποίες θα δυσκολευτείτε να το βρείτε. (τηλ. 27410 37906)

Μαρίνα, Ποτίδαια Χαλκιδικής
Σαβούρας, Ναύπλιο
Ο Σαβούρας στο Ναύπλιο είναι υποχρεωτική στάση για φρέσκο ψάρι, αστακούς, γαρίδες σαγανάκι και ψαρόσουπα. Η διακόσμηση στο εσωτερικό του μαγαζιού παραπέμπει στη δεκαετία του 60, ενώ το καλοκαίρι βγάζει τραπεζάκια στην παραλία.  (τηλ. 27520 27704)

Ο Μπεκατσάς, Κανατάδικα Εύβοιας

Συμπόσιο, Νέα Ηρακλίτσα, Καβάλας

Νταγιαντάς, Ελαφόνησος Λακωνίας
Τα Καΐκια,  Χαλκίδα
42 χρόνια στην ίδια γωνιά, τα Καΐκια διατηρούν σταθερά ψηλά τον πήχη της ποιότητας. Εδώ θα φάτε ψητή τσιπούρα που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας και κορυφαία ψητή σαρδέλα όταν είναι η εποχή της. Η φρεσκάδα τους είναι εγγυημένη και το ψήσιμο ασύγκριτο. (τηλ. 22210 27893)

Ο Μπεκατσάς, Κανατάδικα Εύβοιας 
Στο βορειότερο άκρο της Εύβοιας, στην καταπράσινη παραλία Κανατάδικα, βρίσκεται η ψαροταβέρνα Μπεκατσάς. Στεγάζεται σε ένα από τα παραδοσιακά διατηρητέα κτίρια των αρχών του προηγούμενου αιώνα και δεσπόζει στο κέντρο του οικισμού. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε τους υπέροχους ψαρομεζέδες σας ακριβώς πάνω στο κύμα με φόντο το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. (τηλ. 22260 55415)

Αρετή,  Κατηγιώργης Πηλίου
Η Αρετή, γνωστή και ως «Σταμούλης», στον Κατηγιώργη του νοτιοανατολικού Πηλίου, αποτελεί από μόνη της ικανό λόγο για να επισκεφθείτε το γραφικό ψαροχώρι. Ντόπια φρέσκα ψάρια και θαλασσινά κατευθείαν από τις τράτες σε ασυναγώνιστες τιμές. Αναζητήστε την ίδια την Αρετή για να σας τα απαριθμήσει από πρώτο χέρι. Εκτός από τα ψάρια, αξίζει να δοκιμάσετε αστακομακαρονάδα και καραβιδομακαρονάδα της ώρας, τις οποίες όμως πρέπει να παραγγείλετε από νωρίς. (τηλ. 24230 71440)
www.thea.gr