Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Άνδρες - Γυναίκες: Ποιό από τα Δύο Φύλα Είναι Πιο Ευάλωτο στον Χρόνο;


Άνδρας - Γυναίκα
Συχνά παρατηρούνται συστηματικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες καθώς μεγαλώνουν.

Σε κάποιους η γήρανση χτυπά την πόρτα νωρίτερα, ενώ κάποιοι άλλοι δοκιμάζουν απότομη επιδείνωση της υγείας του σώματος και του δέρματος τους, καταλήγοντας έτσι στο συμπέρασμα ότι κανείς δεν μεγαλώνει με τον ίδιο τρόπο αλλά ούτε και στον ίδιο χρόνο.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι άνδρες συνηθίζουν να δείχνουν νεότεροι σε σχέση με τις συνομήλικες τους γυναίκες, πράγμα που κάνει πολλούς επιστήμονες να πιστεύουν ότι το γυναικείο δέρμα είναι πιο ευάλωτο στον χρόνο.
Αν και είναι πια γεγονός ότι ο ρυθμός γήρανσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο ζωής μας, αλλά και από όλα εκείνα τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνουμε ενάντια στους εξωτερικούς παράγοντες που βλάπτουν την επιδερμίδα μας, η διαδικασία δερματολογικής γήρανσης λειτουργεί περισσότερο υπέρ των ανδρών.
Σύμφωνα με έρευνες, το γυναικείο δέρμα έχει την τάση να χάνει ταχύτερα το κολλαγόνο και την ελαστίνη του, με συνέπεια την μείωση της ελαστικότητας του και την δημιουργία ρυτίδων.
Οι σμηγματογόνοι αδένες, οι ιστοί δηλαδή του δέρματος που παράγουν λίπος στην επιφάνεια του και βρίσκονται γύρω από τους θύλακες των τριχών, διατηρούν το δέρμα απαλό και λιγότερο ευάλωτο στην ανάπτυξη ρυτίδων.
Επειδή όμως, το γυναικείο δέρμα διαθέτει λιγότερους σμηγματογόνους αδένες σε σχέση με αυτούς των ανδρών, η περιοχή κυρίως γύρω από το στόμα είναι σαφώς πιο ευαίσθητη για αυτές.
Επίσης, οι άνδρες έχουν περισσότερα αιμοφόρα αγγεία, με συνέπεια την καλύτερη αιμάτωση, ενώ οι μύες γύρω από το στόμα τους βρίσκονται πιο μακριά στην επιδερμίδα σε σχέση με αυτούς των γυναικών, που σημαίνει λιγότερο εύθραυστο δέρμα.
Τέλος, τα μειωμένα οιστρογόνα και η μετέπειτα διακοπή τους λόγω της εμμηνόπαυσης, δεσμεύουν την υγρασία και “στεγνώνουν” την επιδερμίδα, κάνοντάς την πιο λεπτή και εύθραυστη.
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, οι γυναίκες έχουν επιπλέον λόγους να ασχολούνται με την περιποίηση του δέρματός και την εφαρμογή αντιρυτιδικών και αντιγηραντικών θεραπειών σε αυτό σε σχεση με τους άνδρες, μιας και οι τελευταίοι ευνοούνται περισσότερο.
Φυσικά, όπως έχουμε ξανατονίσει, ο χρόνος μπορεί να σταματήσει και οι γυναίκες να διατηρήσουν μια φρέσκια και νεανική επιδερμίδα, αρκεί να ακολουθούν πιστά μερικούς από τους βασικούς κανόνες της δερματολογίας:
  • Τρέφεστε σωστά και υγιεινά, καταναλώνοντας πολλά φρούτα και λαχανικά.
  • Φροντίστε να μην εκτίθεστε για πολλή ώρα στον ήλιο.
  • Μην καπνίζετε.
  • Διατηρείται καλά ενυδατωμένη την επιδερμίδα σας.
  • www.antigiransi.com