Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ά ΡΕ ΔΥΣΜΟΙΡΟ ΚΑΜΠΙΓΚ ΤΟΥ ΕΟΤ!!!


Απάντηση του διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑ Α.Ε. σε ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κ.Κουκοδήμου αναφορικά με τη ματαίωση του διαγωνισμού για το κάμπινγκ της Σκοτίνας
Ασαφής ως προς το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του νέου διαγωνισμού για την αξιοποίηση του κάμπινγκ της Σκοτίνας, είναι η απάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑ κ. Δημήτρη Λάμπρου, σε ερώτηση που κατέθεσε προς τη Βουλή των Ελλήνων και το αρμόδιο υπουργείο ο βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος.


Ο κ. Λάμπρου επικαλείται για τη ματαίωση όπως αναφέρει του διαγωνισμού τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, ως προς το χαρακτήρα της τουριστικής επένδυσης και σε ο,τι αφορά τις διαδικασίες νέου κλειστού διαγωνισμού περιορίζεται στο «σύντομα».
Ο κ. Κουκοδήμος με δήλωσή του τονίζει τα εξής: «Θεωρώ ότι η ανεκμετάλλευτη τουριστική περιουσία της Πιερίας, το κάμπινγκ της Σκοτίνας, πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα και εφόσον υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση να δρομολογηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες για το νέο διαγωνισμό.
Δεν μας καλύπτει σε καμία περίπτωση  το «σύντομα» και ζητούμε σαφείς απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα για να πειστούμε ότι δεν θα συζητάμε για ακόμη 10 χρόνια για την αξιοποίηση του κάμπινγκ.
Επιπλέον, θεωρώ ότι υπάρχει ασάφεια ως προς τις «έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας» που επικαλείται ο κ. Λάμπρου σε σημείο μάλιστα τέτοιο που να προκαλέσουν όπως αναφέρει, τη ματαίωση του διαγωνισμού».

 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑ
Σε απάντηση του ανωτέρω εγγράφου και σε ο,τι αφορά την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε. (ΕΤΑ), σας ενημερώνουμε ότι, η εταιρία συστάθηκε με το Ν.2636/1998 και διέπεται από το νόμο αυτό, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Σκοπός της εταιρίας (κατά τις διατάξεις του ν.3270/2004) είναι η διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας του ΕΟΤ, σύμφωνα με τους στόχους και τις προτεραιότητες της εθνικής τουριστικής πολιτικής και η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού (ιαματικός, συνεδριακός, αγροτουρισμός, εκκλησιαστικός τουρισμός κ.λ.π), καθώς και η προώθηση έργων ειδικής τουριστικής υποδομής, σύμφωνα με τους στόχους του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Το ακίνητο «Κάμπιγκ Σκάλα Σκοτίνας» συγκαταλέγεται στις τουριστικές υποδομές που αναπτύχθηκαν από τον ΕΟΤ σε επιλεγμένα σημεία, ενώ η διοίκηση και διαχείριση του έχει περιέλθει στην Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ).
Πρόκειται για παραθαλάσσιο κτήμα εκτάσεως 427.215 τ.μ., με ακτογραμμή 750 μέτρων περίπου, όπου έχουν αναπτυχθεί εγκαταστάσεις κάμπινγκ, που περιλαμβάνουν κατασκευές, μεταξύ των οποίων εστιατόριο-καφέ, χώρο υποδοχής, 30 ξενοδοχειακούς οικίσκους και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Η ΕΤΑ, γνωρίζοντας τη σημαντικότητα του ακινήτου για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, έθεσε ως απόλυτης προτεραιότητας στόχο την αξιοποίησή του και δρομολόγησε προς τούτο Διεθνή Δημόσιο Διαγωνισμό δυο φάσεων.
Στο τεύχος προκήρυξης Α’ φάσης του διαγωνισμού αξιοποίησης του Ακινήτου «Κτήμα Σκάλας Σκοτίνας Πιερίας» αναφέρεται ως βασικός στόχος, μεταξύ άλλων:
«….Η ανάπτυξη ξενοδοχειακής υποδομής, κατηγορίας τουλάχιστον 4 αστέρων και δυναμικότητας 250 κλινών και, ενδεχόμενα, λοιπών υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και εκμεταλλεύσεων (κάμπινγκ, ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακό κέντρο, κέντρο θαλασσοθεραπείας κ.λ.π.) υψηλών προδιαγραφών σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ν.2160/93 και τις λοιπές ειδικές σχετικές ρυθμίσεις, όπως αυτές ισχύουν για τις επιμέρους τουριστικές δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι μπορεί επιπλέον να αναπτυχθούν εγκαταστάσεις κάμπινγκ….».
Εκ των άνω συνάγεται ότι η ανακαίνιση του παλαιού ή η ανάπτυξη νέου κάμπινγκ δεν ήταν υποχρεωτική, γεγονός που πυροδότησε πολλαπλές και έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας που έκρινε τη λειτουργία κάμπινγκ ως απαραίτητο συστατικό του μίγματος των τουριστικών υπηρεσιών που προσφέρει παραδοσιακά η περιοχή Πιερίας.
Κατόπιν αυτών, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑ Α.Ε., ανταποκρινόμενο στη βούληση της τοπικής κοινωνίας, στην με αριθμό 353/17.5.2011 συνεδρίασή του, αποφάσισε τη ματαίωση του Διαγωνισμού Αξιοποίησης του ακινήτου «Κτήμα Σκάλα Σκοτίνας».
Πλέον καθίσταται υποχρεωτική (και όχι απλώς προαιρετική) και η ανάπτυξη εγκαταστάσεων κάμπινγκ Α’ κατηγορίας και δυναμικότητας τουλάχιστον 250 θέσεων. Συνεπώς ο τρέχων διαγωνισμός δεν μπορεί να συνεχιστεί, μετά από την άνω ουσιώδη διαφοροποίηση επί το πλέον περιοριστικό, των βασικών επιδιώξεων της ΕΤΑ.
Ταυτόχρονα το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή Κλειστού Διαγωνισμού μιας φάσης με συμμετοχή και των τριών επιχειρηματικών σχημάτων που κατέθεσαν αιτήσεις και φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την α’ φάση του ματαιωθέντος Διαγωνισμού.
Η διαδικασία του Κλειστού Διαγωνισμού επιλέχθηκε, διότι αφενός αναδεικνύει τη σημασία, που αποδίδει η ΕΤΑ στην α’ φάση εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος και στους υποψήφιους που συμμετείχαν σε αυτήν και αφετέρου επιτυγχάνει την ταχύτερη δυνατή κατάληξη του Διαγωνισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, σύντομα θα κληθούν οι συμμετέχοντες για την παραλαβή των τευχών του Κλειστού Διαγωνισμού στα οποία θα καταγράφονται όλες οι λεπτομέρειες της διαδικασίας διεξαγωγής του (κριτήρια τεχνικής και οικονομικής επάρκειας σύμφωνα με τους όρους του ματαιωθέντος διαγωνισμού, κριτήρια και όροι υποβολής των Δεσμευτικών,  Τεχνικής και Οικονομικής, προσφορών κ.λ.π.).
Ο Διευθύνων Σύμβουλος
Δημήτρης Λάμπρου