Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Kίνημα Eιρήνη Έρωτας Περιβάλλον Oρφέας Γιάντσιος Κωνσταντίνος αντιδήμαρχος πρ, δήμου ανατολικού Ολύμπου


Αυτό που διαφάνηκε από την ακροαματική διαδικασία οι φορείς δικαιολογούνε την αποψή μας για το ότι ο οικισμός προ του 1923 παλιά Λεπτοκαρυά πρέπει να είναι "έξω από τα όρια του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου"...όμως στην ουσία πλήττεται η αξιοπιστία της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης,ότι με νόμο, "μόνο" προστατεύει ...αλλά, χωρείς "νόμο" απαγορεύει την ανάπτυξη κλπ. Γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να συγκεντρωθούν διαχειριστικά σχέδια αντίστοιχων περιπτώσεων εθνικών δρυμών και εθνικών πάρκων, από το «εσωτερικό τελεφερίκ Πάρνηθας» και από το εξωτερικό ,από αντίστοιχα βουνά, παράδειγμα :( Άλπεις, Πυρηναία,)
Σε ανασύνταξη της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης να αποσαφηνισθεί η προστασία του Ολύμπου με ήπια ανάπτυξη και χωρίς όχληση η ασφάλεια των επισκεπτών του εθνικού δρυμού και η ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού, μέσα από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, «πχ τελεφερίκ» ο νόμος 3937 2011 επιτρέπει συγκεκριμένες υποδομές δράσεις και ασχολίες προσβάσεις ΑΜΕΑ στις ζώνες Α, Β, Γ,.


Παράδειγμα: « τελεφερίκ» προτείνουμε να επιτραπεί και να ενεργοποιηθεί η νέα πύλη Όλυμπου από Λεπτοκαρυά προς τον Όλυμπο, από τον χώρο της δημοτικής έκτασης «parkingk» παλιάς Λεπτοκαρυάς.- συνέχεια στο φαράγγι Γρίβα, εδώ υπάρχει στο ύψος 1400 μ. καταφύγιο ανάγκης άνω πηγάδι και πρέπει να νομοποιηθεί . Και να επιτραπούν στο οροπέδιο 1600 μ άνω περιβόλι αθλητικές δράσεις.
Επίσης και σε ύψος 2.500μ φράγκου αλώνι πρέπει να επιτραπεί ένα καταφύγιο ανάγκης – σύνδεση με την περιοχή καλόγερο- Λιβαδάκι , με «τελεφερίκ» επισημαίνω ότι πρέπει να καταγραφούν στο Π.Δ. από τώρα , οι προτάσεις των φορέων ,που έχουν κατατεθεί για να μπορούνε να υλοποιηθούνε στο μέλλον , αλλιώς χάνουμε τα δικαιώματα που μας δίνει ο νόμος 3937/11
Επίσης να ενεργοποιηθούν οι ημιονηγές υπάρχουσες διαδρομές , παράδειγμα: ποδηλατοδρόμοι με ήλεκτρο- ποδήλατα ,αθλητικές υποδομές ,μυθολογικό πάρκο ,χώροι υποδοχής κλπ. Ο Όλυμπος για μας εδώ στον νότο, είναι από μονος του ένα «πανεπιστήμιο» επί χιλιάδων ετών ζούνε εδώ οι ιθαγενείς του, ξυλοκόποι , κυνηγοί ,βοσκοί, και ορειβάτες, ουσιαστικά αυτοί των προστατεύουν και βιώνουν τον Όλυμπο σε καθημερινή βάση εάν τους εκτοπίσουμε, με οποιονδήποτε τρόπο θα ήταν επικίνδυνο με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγετε«ούτε οι Τούρκοι δεν τους έδιωξαν από τον τόπο τους.
Στη σύσκεψη παρέστησαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημήτρης Τσιμήτρης και Νικόλαος Μακρίδης, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς, ο Ηγούμενος της Ι.Μ. του Αγίου Διονυσίου, πατέρας Μάξιμος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, Γεώργιος Μαυρίδης, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Παύλος Ανδρεαδάκης, ο Βαγγέλης Γιαννικός από τον ΕΟΣ Λιτοχώρου, η Μαρία Ζολώτα και ο Κωνσταντίνος Ζολώτας από το Καταφύγιο "Σπήλιος Αγαπητός", ο δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης, Τάκης Λεμονόπουλος εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Κατερίνης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δήμου Δίου- Ολύμπου, Γιώργος Κωτούλης, ο τ. αντιδήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου Κωνσταντίνος Γιάντσιος, ο Νικόλαος Χουσουρίδης εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο Πιερίας, ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, Θεόδωρος Αγοραστός, ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης, Αθανάσιος Μπίντας καθώς και εκπρόσωποι των βουλευτών Πιερίας.