Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ημερίδα για την ανάπτυξη της ροδιάς στον Δ.Δίου-Ολύμπου


ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 6.00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ τ. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑ

Ημερίδα για τη «σύγχρονη καλλιέργεια» και για την «προοπτική (περαιτέρω) ανάπτυξης της ροδιάς», ιδιαίτερα στον δήμο Δίου-Ολύμπου, πραγματοποιείται την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2011, στις 6.00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του τ. δημαρχείου Δίου στην Κονταριώτισσα.

Η όλη εκδήλωση διοργανώνεται από τον δήμο Δίου-Ολύμπου και τον συνεταιρισμό παραγωγών ροδιού Βροντούς ενώ συντονιστής τής ημερίδας θα είναι ο γνωστός Πιεριέας δημοσιογράφος, Γιάννης Τσιμπονίδης.

Πρώτο θέμα εισήγησης θα είναι η «καλλιέργεια της ροδιάς – μετασυλλεκτική φυσιολογία καρπών», από τον Δρ. Μιλτιάδη Βασιλακάκης, καθηγητής γεωπονίας τού Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επόμενο θέμα θα είναι η «μεταποίηση του ροδιού», με εισηγητή τον Δρ. Κωνσταντίνο Αδαμόπουλο, επίκουρο καθηγητή τής πολυτεχνικής σχολής τού Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Εμμανουήλ Ναβροζίδης, καθηγητής γεωπονίας στο τμήμα φυτικής παραγωγής τού Αλεξάνδρειου τεχνολογικού ιδρύματος Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει για τα «έντομα που προσβάλουν την ροδιά».

Ακολούθως, η Δρ. Παυλίνα Δρογούδη, αναπληρώτρια ερευνήτρια του ινστιτούτου φυλλοβόλων δένδρων τού εθνικού ιδρύματος αγροτικής έρευνας, θα εισηγηθεί θέμα για τις «ποικιλίες και φυσιολογικές ασθένειες της ροδιάς».

Για τις «ασθένειες που προσβάλουν τη ροδιά» θα μιλήσει και ο Δρ. Θωμάς Θωμίδης, επίκουρος καθηγητής γεωπονίας στο τμήμα φυτικής παραγωγής τού Αλεξάνδρειου τεχνολογικού ιδρύματος Θεσσαλονίκης».

Προς το τέλος τής ημερίδας, η Δρ. Βούλα Βεκιάρη, ερευνήτρια του ινστιτούτο τεχνολογίας γεωργικών προϊόντων του ΕΘΙΑΓΕ, θα αναφερθεί στους βασικούς δείκτες ποιότητας του χυμού ροδιού.

Η εκδήλωση θα κλείσει με αναφορές τής «Ελληνικής Αγοράς Α.Ε.» στη θρεπτική αξία του χυμού τής ροδιάς καθώς και στην εμπορία τού προϊόντος.