Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Απο την διάλεξη του κ.Νίκου Λυγερού την 28η Ιανουαρίου στο ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


2 Ερευνητής - Συγγραφέας - Καθηγητής Γεωστρατηγικής Παν.Λυών
"Ελληνική ΑΟΖ &Στρατηγική".

       Με μιά εξαιρετική διάλεξη - παρουσίαση για το νομικό, θεσμικό, ιστορικό πλαίσιο και εθιμικό δίκαιο, όσον αφορά την ελληνική Α.Ο.Ζ. ο καθηγητής κ. Νίκος Λυγερός καθήλωσε επι 3ωρο το ακροατήριο της Σχολής Γονέων Κατερίνης το οποίο κατέκλυσε το Συνεδριακό κέντρο της πόλης την Δευτέρα 28-1-2013. Με σαφήνεια και απλότητα αλλά και εμπεριστατωμένους χάρτες ο κ.Λυγερός κατέδειξε στο κοινό του ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ την αναγκαιότητα της ανακήρυξης της Ελληνικής ΑΟΖ και όπως απάντησε σε ερώτηση του Προέδρου Κ.Κορομπίλη είναι θέμα πλέον λίγων μηνών και σίγουρα εντός του 2013 η ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ.
         
Τα μεγέθη της ελληνικής ΑΟΖ είναι τόσο διαφορετικά από όλα τα άλλα που πρέπει κάθε φορά να εξηγούμε και στους επιφυλακτικούς, αλλά και στους μη ειδικούς τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Έτσι δίχως γνώσεις στα μαθηματικά, τα διαγράμματα Voronoi φαίνονται όχι μόνο αφαιρετικά αλλά και ακατανόητα. Γι’ αυτό το λόγο αρχικά υπήρχαν ακόμα και ειδικοί της ΑΟΖ που δεν ήξεραν πώς λειτουργούν. Ενώ στην ουσία τα διαγράμματα Voronoi όχι μόνο υποστηρίζουν εκ φύσης την έννοια της μέσης γραμμής, αλλά επιτρέπουν να αντιληφθούμε δυναμικά την έκταση της ελληνικής ΑΟΖ. 
img 3993
3
     Διότι δίχως αυτό το εργαλείο, επειδή η ΑΟΖ αγγίζει τεράστιες αποστάσεις λόγω των 200ΝΜ και δυσκολεύει την κλασική αντίληψη, έχουμε προβλήματα για τα μεγέθη. Επιπλέον η ΑΟΖ