Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Συλλαλητήριο

προετοιμάζει η Επιτροπή Αγώνα του Λιτοχώρου, διαμαρτυρόμενη για τις διεκδικήσεις της Μονής Αγίου Διονυσίου, έκτασης 4250 στρεμμάτων η οποία όπως υποστηρίζουν ανήκει στο Δήμο. Η πρόταση, αναμένεται να συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Λιτοχώρου, αφού φαίνεται η κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Η αναζωπύρωση της διαμάχης ανάμεσα στο Δήμο Λιτοχώρου και στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, αυτή τη φορά γίνεται με αφορμή την προσπάθεια εφαρμογής αμετάκλητης δικαστικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία η Μονή γίνεται ιδιοκτήτης μιας έκτασης 4.250 στρεμμάτων.

Η έκταση, ανήκει στο Δήμο, λένε στο Λιτόχωρο, υποστηρίζοντας ότι αυτή περιλαμβάνεται στα κτήματα 11 και 12 του Δήμου και έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο από πλευρά Δήμου, ήδη από το 1940.

Η διαμάχη για τη συγκεκριμένη έκταση, έχει ξεκινήσει από το Πάσχα του 2004, όταν το Μοναστήρι προσπάθησε να πάρει την κυριότητα της έκτασης, έχοντας πρώτα εξασφαλίσει αμετάκλητη δικαστική απόφαση, η οποία όπως υποστηρίζουν στο Λιτόχωρο, στηρίχθηκε «σε πράξεις και παραλείψεις της Δημόσιας Διοίκησης» από το 1968.

Το 2004, το Δικαστήριο δικαίωσε τη Μονή στη διαμάχη της με το Δημόσιο, αν και η έκταση, όπως λένε, δεν ανήκει σε κανέναν από τους δύο διεκδικητές, αλλά στο Δήμο Λιτοχώρου και σε κάποιους ιδιώτες.

Ο Δήμος Λιτοχώρου, έχει ξεκινήσει ήδη δικαστικό αγώνα για τη δικαίωσή του, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο κύριος της έκτασης και πως είναι ο μόνος που έχει τίτλους κυριότητας.

Να σημειωθεί ότι από την απόφαση του 2004, θίγονται και πολλοί ιδιοκτήτες που κατέχουν εκτάσεις, μέσα στην επίμαχη και οι οποίοι υποστηρίζουν επίσης ότι διαθέτουν τίτλους, κάτι που δεν φαίνεται να το αρνείται ο Δήμος Λιτοχώρου.

Η συγκεκριμένη έκταση ξεκινά μετά τα γήπεδα στο Λιτόχωρο, φτάνει μέχρι το δρόμο που οδηγεί στο Μετόχι, από εκεί πάει προς Δίον μέχρι τους αμπελώνες του Τσάνταλι και μέχρι το Σταυρό.

eptanews