Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Διάλογος για την Παιδεία

Προχωρεί ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία και μάλιστα ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Συμβουλίου του Εθνικού Διαλόγου, που συζητά τις αλλαγές, Γιώργος Μπαμπινιώτης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι συζητήθηκε ένα νέο στοιχείο, να προστεθούν δύο τάξεις υποχρεωτικές, προνήπια και νήπια, που θα πηγαίνουν τα παιδιά από 4 ετών. Έτσι, η υποχρεωτική εκπαίδευση γίνεται 11ετής. «Θεωρούμε», είπε ο καθηγητής, «ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην υποχρεωτική εκπαίδευση, από νηπιαγωγείο μέχρι γυμνάσιο, και να ενισχυθεί με υπηρεσίες συμβουλευτικού τύπου και υποστήριξης των μαθητών».

Επίσης, προτείνεται η διεύρυνση ωραρίου μέχρι τις 4 το απόγευμα και στα γυμνάσια, όχι για διδακτικούς, αλλά για κοινωνικούς και παιδευτικούς λόγους, καθώς, όπως τόνισε ο καθηγητής, «όλα τα προβλήματα εμφανίζονται στη νεαρή ηλικία. Με αυτό τον τρόπο στοχεύουμε και στην αποφυγή της σχολικής διαρροής, ώστε να κρατήσουμε τα παιδιά στο σχολείο».

Ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ακόμη ότι κατά τη συζήτηση φάνηκε πως για τη δομή του λυκείου υπάρχουν δύο απόψεις:

Με στόχο να φύγουμε από το σημερινό σύστημα των κατευθύνσεων, θα πρέπει να πάμε σε μια μορφή αυτοτέλειας του λυκείου που θα πρέπει να δίδει γενική παιδεία και μέσα από επιλογές να διαμορφώνονται οι τάσεις των παιδιών. Έτσι, σε όλες τις τάξεις θα πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα επιλογών. Κι αυτό θα διαμορφώσει ένα είδος εθνικού απολυτηρίου.

Η άλλη άποψη αφορά στη δημιουργία γενικών κύκλων μέσα στο λύκειο.

Όμως, η μία άποψη ενισχύει την αυτοτέλεια του λυκείου και η άλλη προωθεί εν μέρει την προπαρασκευή για το πανεπιστήμιο.