Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Πριν ακόμα καλά- καλά μπει το καλοκαίρι, ο Πηνειός ποταμός αρχίζει και στερεύει στα περισσότερα σημεία του,προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχή.

Ο Πηνειός ποταμός είναι ο τρίτος σε μήκος ποταμός της χώρας, διαρρέει τη θεσσαλική πεδιάδα και τροφοδοτείται από τα νερά αρκετών παραποτάμων. Με τα νερά του υδρεύονται 80.000 στρέμματα καλλιεργειών και παράλληλα υδροδοτούνται οικισμοί της Θεσσαλίας.

Σήμερα, ο Πηνειός- και ειδικότερα στη γέφυρα του Βαλομανδρίου- έχει μετατραπεί, μέσα σε λίγες μόνο μέρες, σε ένα μικρό ποτάμι ή ακόμα σε άλλα σημεία σε ρυάκι! Και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Νικήτας Μυλόπουλος, κάθε χρόνο, εκτός από τα ανανεώσιμα υδατικά αποθέματα -που με τη μορφή της βροχής και του χιονιού εισρέουν στη Θεσσαλία, τροφοδοτώντας τα επιφανειακά υδατορεύματα και τους υπόγειους υδροφορείς- εξαντλούνται και τα μόνιμα υδατικά αποθέματα, που αποτελούν τη φυσική κληρονομιά της περιοχής.