Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Νέα έκθεση

καλεί για επείγουσα δράση για την προστασία των παιδιών από τις συνέπειες των πολέμων.
Με κοινή τους ανακοίνωση η UNICEF και το Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συρράξεις παρουσίασαν τη 10ετή Στρατηγική Αναθεώρηση της Μελέτης Gra?a Machel, καλώντας κυβερνήσεις, οργανώσεις του ΟΗΕ και την πολιτισμένη κοινωνία να πολλαπλασιάσουν επειγόντως τις προσπάθειες για την προστασία όλων των παιδιών που πλήττονται από ένοπλες συρράξεις.

Η έκθεση αυτή δίδει έμφαση στο ότι ο πόλεμος παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών: το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην οικογενειακή ενότητα, το δικαίωμα σε υγεία και εκπαίδευση, το δικαίωμα σε προστασία από βία και κακομεταχείριση και το δικαίωμα σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Σε όλο τον κόσμο, εκτιμάται πως πάνω από ένα δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε χώρες ή περιοχές που πλήττονται από ένοπλες συρράξεις - σχεδόν το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Εξ αυτών, περίπου 300 εκατομμύρια είναι κάτω των 5 ετών.

Τα παιδιά αυτά υποφέρουν τόσο από τις άμεσες συνέπειες των συρράξεων, όσο και από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ευημερία τους. Με τη μεταβαλλόμενη φύση των ένοπλων συρράξεων, οι επιπτώσεις του πολέμου στα παιδιά και τους νέους είναι περισσότερο στυγνές από ποτέ.