Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Η ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ

H νευρική ανορεξία στους άντρες είναι γεγονός! Εκτείνεται σε παγκόσμια κλίμακα και αποτελεί ένα εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα -η έξαρση του οποίου οδήγησε και στην επινόηση του όρου «manorexia», που πρωτοεκφράστηκε από ένα διάσημο θύμα της σοβαρής ασθένειας, τον ηθοποιό Ντένις Κουέιντ.


Sτο ελληνικό κέντρο «Ανάσα», που λειτουργεί προς ενημέρωση και υποστήριξη ανθρώπων με διατροφικές διαταραχές, εμφανίστηκαν, για πρώτη φορά, πρόσφατα, τρεις νεαροί ανορεκτικοί άντρες. Εξάλλου, από το 2005 μέχρι σήμερα, μεταξύ 41 παιδιών με νευρική ανορεξία, που εξετάστηκαν στο Κέντρο Πρόληψης και Υγείας Εφήβων της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα επτά ήταν αγόρια. Η διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και επιστημονική υπεύθυνη των δυο προαναφερθέντων κέντρων, Εύα Σαλαμινίου, επισημαίνει ότι η αύξηση κρουσμάτων νευρικής ανορεξίας παρατηρείται ακόμη και στην προεφηβική ηλικία. Η ίδια πιστεύει πως το πρόβλημα των ανορεκτικών «είναι πολύ πιο πολύπλοκο από τη μανία τους να χωρέσουν σε ένα ρούχο…».

Η νευρική ανορεξία δεν κάνει διακρίσεις, αλλά πιο επιρρεπείς εμφανίζονται οι αθλητές και κυρίως οι ασχολούμενοι με ιππασία, μαραθώνιο, αγώνες ταχύτητας, λέει στον ΕΤ ο Παναγιώτης Σιαπέρας, κλινικός ψυχολόγος-ερευνητής, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και επιστημονικός συνεργάτης της ειδικής για διατροφικές διαταραχές Κλινικής Λυράκου. «Συχνά -προσθέτει- υπεύθυνη για τη μετάδοση του άγχους ενός παιδιού για το σωματικό βάρος είναι η οικογένειά του. Οσο για τη θνησιμότητα, σε ακραίες περιπτώσεις νευρικής ανορεξίας φτάνει το 15%».

Τόσο οι Ελληνες όσο και οι ξένοι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι το ζήτημα είναι μεγαλύτερων διαστάσεων απ’ ό,τι φαίνεται, καθώς στη νευρική ανορεξία των ανδρών υπάρχουν ιδιαιτερότητες που εμποδίζουν την ύπαρξη στατιστικών στοιχείων, αλλά και την ίδια τη διάγνωση!