Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΙΚΗΤΕΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 2009:

Οι Γιώργος Χρηστίδης και Σοφία Χριστοφορίδου για τον γραπτό Τύπο, η Μαρία Νικολάου για το ραδιόφωνο και ο Μάριος Διονέλλης για το διαδίκτυο είναι οι δημοσιογράφοι που επέλεξε η ελληνική κριτική επιτροπή του Βραβείου για το 2009.
Το Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απονέμεται για δεύτερη συνεχή χρονιά με στόχο να ενθαρρύνει την προσπάθεια των δημοσιογράφων που με τη δουλειά τους προάγουν τις ευρωπαϊκές αξίες και αναδεικνύουν τα κοινά ευρωπαϊκά θέματα και προβλήματα.

Η ελληνική κριτική επιτροπή, που αποτελείτο από έγκριτους δημοσιογράφους, κατέληξε στις καλύτερες υποψηφιότητες για τις τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες του Βραβείου.
Στην κατηγορία του Γραπτού Τύπου επικράτησε η υποψηφιότητα της δημοσιογραφικής ομάδας του ενθέτου της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ , με τίτλο "Η Ευρώπη μας", με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χρηστίδη και Σοφία Χριστοφορίδου. Η κριτική επιτροπή εκτίμησε τον εμπεριστατωμένο λόγο των συντακτών καθώς και την ολοκληρωμένη παρουσίαση των θεμάτων όπως επίσης και την πρωτοτυπία και την αναλυτική τους προσέγγιση.

Στο ραδιόφωνο, η Μαρία Νικολάου από την ΕΡΑ Κομοτηνής ξεχώρισε με την εκπομπή της "Στο Europe Direct της γειτονιάς σας" . Η κριτική επιτροπή εκτίμησε το γεγονός ότι στην εκπομπή της η δημοσιογράφος δίνει το βήμα σε νέους ανθρώπους οι οποίοι περιγράφουν την καθημερινότητά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες.



Στο διαδίκτυο ξεχώρισε η υποψηφιότητα του Μάριου Διονέλλη από την Τηλεόραση χωρίς Σύνορα (TVXS) με το ρεπορτάζ του "Οδοιπορικό στη Μυτιλήνη". Το ρεπορτάζ ασχολείται με το πρόβλημα της μετανάστευσης και του ασύλου και αναδεικνύει τις ελλείψεις του νομοθετικού πλαισίου καθώς και την αδυναμία της Πολιτείας να υποδεχθεί τους μετανάστες με ανθρωπιά. Η κριτική επιτροπή εκτίμησε ιδιαίτερα την εξαιρετική ποιότητα του ρεπορτάζ καθώς επίσης και το επίκαιρο της πραγματοποίησής του. Μία υποψηφιότητα που εκτός των άλλων διακρίθηκε και για την πρωτοτυπία της προσέγγισης ειδικά σε ένα νέο Μέσο όπως είναι η διαδικτυακή τηλεόραση.