Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση Μνήμης για τους Έλληνες Μάρτυρες του Ολοκαυτώματος που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη για το έτος 2009 με πρωτοβουλία της Υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και με αφορμή την έκδοση λευκώματος από το Υπουργείο Εξωτερικών με τίτλο «Έλληνες στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου» και με κείμενα της συγγραφέως κυρίας Φωτεινής Τομαή. Εξάλλου, μέσα στο τρέχον έτος αναμένονται τα εγκαίνια μιας μόνιμης ελληνικής έκθεσης στο Κρατικό Μουσείο Ολοκαυτώματος του Άουσβιτς.


Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε τα εξής:

«Εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, αισθάνομαι εξαιρετική τιμή κηρύσσοντας την έναρξη της σεμνής αυτής τελετής, αφιερωμένης στη μνήμη Ελλήνων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος. Είναι γεγονός ότι η Ελληνική Πολιτεία καθυστέρησε αρκετά μετά τη λήξη του πιο αιματηρού πολέμου που γνώρισε ολόκληρη η ανθρωπότητα, προκειμένου να απονείμει την οφειλόμενη τιμή στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, την ομάδα που υπέφερε τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των αμάχων: 60 χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας, ακόμα και βρέφη ή μικρά παιδιά βρήκαν το θάνατο στα κρεματόρια των ναζιστικών στρατοπέδων. Μαζί με αυτούς, μία σημαντική, οδυνηρή πληροφορία που προστίθεται στη μέχρι σήμερα γνώση μας περί του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων. Η ειδική έκδοση του Υπουργείου Εξωτερικών φέρνει για πρώτη φορά στο φως το γεγονός ότι δεκάδες Ελλήνων Χριστιανών μοιράστηκαν την ίδια μοίρα με τους συμπολίτες Εβραίους, οδηγούμενοι στα διαβόητα στρατόπεδα του Άουσβιτς-Μπίρκεναου εξαιτίας της αντιστασιακής τους δράσης. Ελάχιστοι επέζησαν για να διηγηθούν το δράμα.

Με απόφαση που επικύρωσε ομόφωνα η Βουλή των Ελλήνων καθιερώθηκε προ πενταετίας η 27η Ιανουαρίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.