Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ...ΥΠΝΟΣ

Σύμφωνα με τον ερευνητή Μπραντ Χάσλερ του πανεπιστημίου της Αριζόνα των ΗΠΑ, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily, ο οποίος μελέτησε, με την χρήση ημερολογίου, ζευγάρια χωρίς παιδιά για χρονικό διάστημα επτά ημερών, η ποιότητα της σχέσης ανάμεσα στους δύο συντρόφους επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου τους, ενώ ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει την ποιότητα της σχέσης την επόμενη μέρα.

Παρατηρήθηκε επίσης μια διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, όσον αφορά το ποιος παράγων επηρεάζει περισσότερο τον άλλο. Για τους άνδρες, ο καλύτερος ύπνος βελτιώνει τη σχέση, ενώ για τις γυναίκες τα προβλήματα στη σχέση τη μέρα επιδεινώνουν την ποιότητα του ύπνου για τις ίδιες και για το σύντροφό τους.

Η έρευνα κάνει λόγο για την ύπαρξη ενός "φαύλου κύκλου", όπου ο κακός ύπνος χειροτερεύει τη σχέση και, στη συνέχεια, η προβληματική σχέση επιδρά αρνητικά στον ύπνο.

Ο Χάσλερ συμβουλεύει τα ζευγάρια να πέφτουν για ύπνο, αφού προηγουμένως λύσουν τις διαφορές τους και ακόμα να αποφεύγουν να μπλέκονται σε αντιπαραθέσεις, όταν ένας από τους δύο - ή και οι δύο- δεν κοιμήθηκε καλά το βράδυ.