Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ .ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΜΑΝΤΕΛΑ

Η νέα ταινία του Κλιντ Ίστγουντ με κεντρικό ήρωα τον πρώην ηγέτη της Νοτιοαφρικάνικης Ένωσης και ένα ζωντανό σύμβολο του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα, βρήκε τίτλο... ''Invictus'' (στα λατινικά: Ανίκητος) το ''όνομα'' αυτής και τα Όσκαρ είναι προ των πυλών...

Το ''Invictus'' ο Ίστγουντ το δανείστηκε από τον τίτλο ενός αγαπημένου ποιήματος του Νέλσον Μαντέλα, που έφερε την υπογραφή του William Ernest Henley. Μέσα στο ποίημα υπάρχει ένας στίχος που λέει: ''Ευχαριστώ όσους θεούς υπάρχουν, για την αδούλωτη ψυχή μου.''

Η νέα ταινία του Κλιντ Ίστγουντ βασίζεται στο βιβλίο του Τζον Κάρλιν ''Playing The Enemy: Nelson Mandela And the Game That Made A Nation''.

Η υπόθεση της ταινίας εστιάζει στα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του World Cup το 1995 στο Γιοχάνενσμπουργκ. Ο Μαντέλα είχε επενδύσει πολλά σε αυτή τη διοργάνωση, που έστρεψε την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας στη Νοτιοαφρικάνικη Ένωση, φιλοδοξώντας να επουλώσει τις πληγές της χώρας του και να καταλαγιάσει τις εμφύλιες διαμάχες.

Ο Μόργκαν Φρίμαν υποδύεται τον Μαντέλα και ο Ματ Ντέιμον τον Φρανσουά Πιενά, τον αρχηγό της εθνικής ομάδας ράγκμπι της Νοτιοαφρικάνικης Ένωσης.

Η Warner επέλεξε να βγάλει την ταινία στις αίθουσες στις 11 Δεκεμβρίου, γεγονός που καταδεικνύει την πρόθεσή της να μπει με αξιώσεις στην κούρσα των Όσκαρ.