Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ EXIT POLLS

Εντονο προβληματισμό αλλά και πολιτική αντιπαράθεση πυροδοτούν οι αποκλίσεις των exit polls που προέβλεπαν την ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. να διαμορφώνεται σε αρκετά μεγαλύτερο εύρος από την τελική διαφορά του 4,35% που καταγράφηκε στις κάλπες.

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο χθες για άτυπη συνεννόηση των εταιρειών δημοσκοπήσεων με στόχο την παρουσίαση παρόμοιων αποτελεσμάτων η οποία είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αρχικά η εντύπωση βαριάς ήττας της Ν.Δ.

Ανέφεραν μάλιστα ότι υπήρξε ένα είδος «εναρμονισμένης πρακτικής» από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι καμία εταιρεία δεν θα παρουσιάσει σημαντικές διαφορές στις προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι πρώτες διαρροές περί συνεννόησης των εταιρειών δημοσκοπήσεων είχαν αρχίσει να γίνονται από κυβερνητικές πηγές αρκετά εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές.

Στην αντίπερα όχθη το ΠΑΣΟΚ, διά του Κώστα Σκανδαλίδη, εξέφρασε την άποψη ότι η «αστοχία» των εν λόγω ερευνών ευνόησε τη Ν.Δ. καθώς η τελική διαφορά παρουσιάστηκε ως «διαχειρίσιμη ήττα» και όχι ως συντριβή.


Επίθεση στις εταιρείες δημοσκοπήσεων εξαπέλυσε, όμως, σε ανακοίνωση Τύπου και ο ΛΑΟΣ υπογραμμίζοντας σκωπτικά ότι για τρίτη συνεχόμενη φορά «έπιασαν» τα ποσοστά του κόμματος με αποκλίσεις που κυμαίνονται από το 50% έως και το 100% και με μία-δύο εξαιρέσεις που προσέγγισαν το 20%.

Το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη πρότεινε, μάλιστα, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών σφυγμομετρήσεων, καταγγέλλοντας ότι οι έρευνες χρησιμοποιούνται όχι ως εργαλεία διερεύνησης αλλά διαμόρφωσης της γνώμης του εκλογικού σώματος.