Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

exit Poll....ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ?

Για τις δημοσκοπήσεις εξόδου, έντονη υπήρξε η αντίδραση κυβερνητικών στελεχών, καθώς με βάση τις πρώτες ενδείξεις των exit poll, που έδιναν διαφορά 6%-7%, δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι η ΝΔ βρίσκεται μπροστά σε μια εκλογική συντριβή και αρκετά στελέχη έκαναν δηλώσεις με βάση αυτό το κλίμα. Στους κυβερνητικούς κύκλους, μάλιστα, κάποιοι έκαναν λόγο ακόμα και για «εναρμονισμένες πρακτικές».



Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, εξέφρασε «προβληματισμό» για την απόκλιση ανάμεσα στα exit poll και το αποτέλεσμα.

Περισσότερο καταγγελτικός εμφανίστηκε ο ΛΑΟΣ, ο οποίος σημείωνε ότι για τρίτη φορά οι δημοσκοπήσεις του δίνουν χαμηλό αποτέλεσμα. «Είναι προφανές ότι το θεσμικό πλαίσιο που τις αφορά [τις εταιρείες δημοσκοπήσεων] είναι ατελές, όπως και οι προσφερόμενες υπηρεσίες τους», σημείωνε.

«Έχουν επιτρέψει, με την υπερεκμετάλλευση της δράσης τους, να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία, όχι διερευνήσεως, αλλά διαμορφώσεως της γνώμης του εκλογικού σώματος» προσθέτει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.


Οι ίδιοι ερμηνεύουν το γεγονός με ψυχολογικούς όρους: Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που προσέρχονταν με αισιοδοξία για το αποτέλεσμα απαντούσαν με μεγαλύτερη ευκολία στο exit poll. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι της ΝΔ, οι οποίοι προσέρχονταν με μία πιο απαισιόδοξη στάση, δεν αποκάλυπταν με την ίδια ευκολία την προτίμησή τους.