Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων

































που ξεκινά σήμερα το βράδυ στις 8.00 στο Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου, στους πρόποδες του Ολύμπου, θα προσφέρει πράγματι στους 150 συνέδρους του «λίγο απ’ όλα»: από ακαδημαϊκά πάνελ, παραδοσιακούς χορούς και ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους του Δίου και της Πέλλας, μέχρι ακροάσεις συναυλιών, εκδρομή στους καταρράκτες της Έδεσσας, έως και εκκλησιασμό.
Όλα αυτά βέβαια δεν μπορούν να επισκιάσουν το βασικό στόχο του Συνεδρίου, που είναι η διατράνωση της σταθερής και σθεναρής θέσης των ανά την υφήλιο Παμμακεδονικών Ενώσεων πως «οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για να αναγνωρισθούν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ με οποιαδήποτε λέξη, έστω και παρομοιάζουσα με τη λέξη Μακεδόνες, είναι εθνικά επιζήμια».
Και οι «ασυμβίβαστοι» ομογενείς θα έχουν αυτή τη φορά την ευκαιρία να το εκφράσουν και αυτοπροσώπως στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα κηρύξει το Σάββατο τη λήξη των εργασιών.

Ο κ. Παπούλιας πάντως έχει πάρει ήδη μια πρόγευση των όσων οι ομογενείς θα υποστηρίξουν στο Συνέδριο. Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις ΗΠΑ, Αυστραλίας, Ευρώπης, Καναδά και Αφρικής του είχαν απευθύνει στις 20 του περασμένου μήνα επιστολή, όπου εξέφραζαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την «απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια», όπως τη χαρακτήριζαν «προσωπική απόφαση» της ελληνίδας υπουργού εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη να αποδεχτεί την είσοδο στη χώρα (για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα) του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μιλόσοσκι, με αεροσκάφος των «Μακεδονικών» αερογραμμών, εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή δεν ήταν απλά ένα ατυχές περιστατικό, αλλά απόρροια μιας συνεχιζόμενης «σαφέστατης απόκλισης» της πολιτικής του υπουργείου, από «την πολιτική που έχει διακηρύξει η παρούσα κυβέρνηση και ενέκρινε ο ελληνικός λαός δια της ψήφου του».
Υπενθυμίζεται πως οι Παμμακεδονικές Ενώσεις έχουν εγκαλέσει κι άλλες φορές το υπουργείο εξωτερικών για ενδοτικότητα και αδιαφορία απέναντι στην προπαγάνδα των Σκοπίων, ενώ στις αρχές του τρέχοντος έτους, με επιστολή τους προς την κ. Μπακογιάννη ζητούσαν «αποδέσμευση της Ελλάδας από την πρόθεσή της για εξεύρεση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και πάγωμα κάθε σχετικής διαπραγμάτευσης μέχρι η γείτονα χώρα να συμμορφωθεί».

Όλα αυτά αναμένεται να επαναδιατυπωθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών του 10ου Παγκόσμιου Συνέδριου τους, την έναρξη των οποίων θα κηρύξει σήμερα το βράδυ στις
στις 8.00, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθηγητής Γιώργος Τσιότρας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα πάντως, το 10ο Συνέδριο δεν φαίνεται να περιλαμβάνει τίποτε περισσότερο από χαιρετισμούς επισήμων, μακεδονικούς χορούς από τα χορευτικά συγκροτήματα των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ και Αυστραλίας και βραδινή δεξίωση με προβολή βίντεο για τους Καλάς. Οι ακαδημαϊκές εργασίες έχουν προγραμματιστεί για το παράλληλο, 63ο Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, που ξεκινά αύριο το πρωί τις εργασίες του, στον ίδιο χώρο.