Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

G 8 Αισιοδοξία για την οικονομία, κακοί οιωνοί για το κλίμα

Με αισιοδοξία όσον αφορά την εξέλιξη της οικονομίας, αλλά κακούς οιωνούς όσον αφορά τον αγώνα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, διεξάγεται στην Λ' Άκουϊλα της Ιταλίας, η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών της G8.


Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας ζητούν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για ανάκαμψη της οικονομίας και σημειώνουν ότι είναι "απαραίτητο" να προετοιμαστούν "στρατηγικές εξόδου" από τα σχέδια υποστήριξης.





Μείωση 2 βαθμών Κελσίου για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής

Οι ηγέτες της G8 συμφώνησαν να καταβάλλουν τις απαιτούμενες προσπάθειες για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη ώστε να φτάσει στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. "Αναγνωρίζουμε την ευρύτερη επιστημονική άποψη ότι η αύξηση στην παγκόσμια μέση θερμοκρασία πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα δεν πρέπει να ξεπερνά τους 2 βαθμούς", ανέφερε το πόρισμα της G8.

Σύμφωνα με επιστήμονες, τυχόν μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας θα επιφέρει καταστροφικές αλλαγές στο κλίμα. Το πόρισμα εκφράζει ακόμη την υποστήριξη του στον στόχο των πλουσιότερων κρατών του κόσμου να μειώσουν τις εκπομπές των αεριών του θερμοκηπίου κατά 80% ή περισσότερο μέχρι το 2050 σε σχέση με το 1990 ή τα πρόσφατα χρόνια.

Καταπολέμηση της φτώχειας

Εκτός από τη χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση που μαστίζει τον κόσμο και τις κλιματικές αλλαγές, οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας συζητούν επίσης κατά τη σύνοδο κορυφής της G8 στην Λ' Άκουϊλα για την καταπολέμηση της φτώχειας και για το Ιράν και τις πυρηνικές του δραστηριότητες, οι οποίες προκαλούν ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Οι συνομιλίες των ηγετών της G8 θα διευρυνθούν εξάλλου την Πέμπτη και την Παρασκευή με τη συμμετοχή ηγετών μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, χωρών της Αφρικής και υπευθύνων διεθνών οργανώσεων.