Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ -ΛΟΒΕΡΔΟΥ

































Την προσδοκία της και, ταυτόχρονα, την ευχή να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και να εξευρεθεί η κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ, εξέφρασε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

Κάνοντας μία συνολική ενημέρωση για όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και μετά τη χθεσινή της συνάντηση με τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μ. Νίμιτς, η υπουργός ανέφερε πως και η αίσθηση του ιδίου είναι ότι τώρα πλέον η σκοπιανή πλευρά αφήνει να διαφανεί ότι υπάρχει διάθεση διαπραγμάτευσης.




Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε εξαρχής ότι η υπουργός Εξωτερικών δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χθες, για τα σημεία ακριβώς των αλλαγών, που επιφέρει η νέα πρόταση Νίμιτς.

Κάνοντας δε, συνολική κριτική στην ασκούμενη εξωτερική πολιτική μίλησε για «αδράνεια της χώρας στη λήψη πρωτοβουλιών στην περιοχή μας», με αποτέλεσμα το ρόλο αυτό να τον έχει πάρει η Τουρκία «έναντι της αυξημένης προκλητικότητας στην οποία δεν καταφέρνουμε να απαντήσουμε».

Κατά τον κ.Λοβέρδο και για το κόμμα του, είναι ασαφή τα αποτελέσματα των συναντήσεων, που είχε πρόσφατα η υπουργός με τους Τούρκους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και ως εκ τούτου αμφισβητείται η χρησιμότητα της επίσκεψης της κ. Μπακογιάννη.

Ο κ. Λοβέρδος μίλησε ακόμη για «αδράνεια της κυβέρνησης επί πέντε χρόνια να κινητοποιήσει την Ευρώπη για τους λαθρομετανάστες», υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του υποστηρίζει την υπογραφή συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για τεχνική βοήθεια και επανεισδοχή.