Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

BΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ...


























Αρκετά είναι τα ερωτήματα που απαντήθηκαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης του Βιολογικού της νότιας Πιερίας, για τους λόγους που κρατούν σε αδράνεια ένα έργο ζωής για το περιβάλλον της περιοχής, 5 χρόνια μετά την παράδοσή του στο Φορέα.

Η συνεδρίαση, προκλήθηκε κατόπιν αιτήματος του Νομάρχη Πιερίας και μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, που έκαναν λόγο για «ημιτελές έργο». Άποψη που προσπάθησε να στηρίξει με κάθε τρόπο ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης και κατά τη χθεσινή διευρυμένη συνεδρίαση.

Στη συνεδρίαση, εκτός από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, συμμετείχε ο δήμαρχος Λιτοχώρου, ο αναπληρωτής δήμαρχος Αν. Ολύμπου, υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας, ο προϊστάμενος της ΤΥΔΚ, ο κατασκευαστής του βιολογικού κ. Καρκανιάς, ο κατασκευαστής του αγωγού λυμάτων και των αντλιοστασίων κ. Πωγωνίδης, καθώς και ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, κ. Αλμπάνης

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, το μεγάλο πρόβλημα για τη λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού της νότιας Πιερίας, δεν είναι οι «ελλείψεις» που παρουσιάζει το έργο και οι οποίες αμφισβητήθηκαν σθεναρά από πλευράς της Νομαρχίας, αλλά η απουσία προσωπικού και πόρων από πλευράς του Φορέα.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι ο δήμαρχος Λιτοχώρου, του οποίου η περιοχή πλέον στο σύνολό της διαθέτει αποχετευτικό σύστημα, εξέφρασε αντιρρήσεις για αν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία του από το Δήμο Λιτοχώρου. «Για να λειτουργήσει ο βιολογικός, θα πρέπει ο κάθε Δημότης να πληρώνει από 50 ευρώ, 150 ευρώ το χρόνο», είπε ο κ. Τσιφοδήμος, σημειώνοντας πως «ακόμη κι αν πάρει την απόφαση για αύξηση των τελών αποχέτευσης, είναι απίθανο να εγκριθεί σε τέτοιο ποσοστό από την Περιφέρεια».

Τόνισε ακόμη ότι ο βιολογικός είναι καλός, αλλά το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχουν γίνει όλα τα δίκτυα αποχέτευσης στα δημοτικά διαμερίσματα Αν. Ολύμπου και άρα το μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας του βιολογικού θα το επωμιστεί ο Δήμος Λιτοχώρου.

Δεν αρνήθηκε ότι την ευθύνη για τη μη λειτουργία του έργου τη φέρει διαχρονικά ο Φορέας της Νότιας Πιερίας, προσθέτοντας ότι αυτό που έχει σημασία πλέον είναι να λειτουργήσει το έργο. «Το μόνο που λείπει για να λειτουργήσει το έργο, είναι τα λεφτά», κατέληξε ο δήμαρχος Λιτοχώρου.

Για κατασυκοφάντιση του έργου, έκανε λόγο Γιώργος Παπαστεργίου, απαντώντας ευθέως στις δηλώσεις του προέδρου του Φορέα, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό και σύμφωνα με τις οποίες το έργο είναι «ημιτελές».

«Μέχρι πέρυσι, ρίχνανε την ευθύνη για τη μη λειτουργία του βιολογικού στη Νομαρχία επειδή δεν ήταν έτοιμος ο αγωγός μεταφοράς λυμάτων», είπε, τονίζοντας ότι μόλις ολοκληρώθηκε ο αγωγός τότε κάποιοι ανακάλυψαν ότι το έργο είναι ημιτελές.

«Το έργο έχει παραδοθεί στο Φορέα, από το 2004 και είναι λυπηρό να μην λειτουργεί ακόμη», είπε ο κ. Παπαστεργίου, προσθέτοντας ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατανοεί τα όποια προβλήματα υπάρχουν, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί «να τις φορτώνουν ευθύνες».

Ο Νομάρχης απάντησε και στα περί «ελλείψεων» που παρουσιάζει ο βιολογικός, δηλώνοντας πως αν λείπουν πράγματα, τα οποία προέβλεπε η μελέτη και δεν έγιναν, αναλαμβάνει την ευθύνη, αν όμως δεν λείπουν, τότε θα πρέπει να σταματήσει η κατασυκοφάντιση του έργου αμέσως, θυμίζοντας ότι το έργο ελέγχθηκε από ανεξάρτητους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα.

Τέλος, προκάλεσε τον πρόεδρο του Φορέα, να του υποδείξει τι είναι αυτό που έπρεπε να κάνει η Νομαρχία και δεν το έκανε, τονίζοντας πως «αν χρειάζεται κάτι επιπλέον, είναι διατεθειμένος να βοηθήσει».

«Η κατάσταση δεν είναι έτσι όπως λένε, ότι μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να ξεκινήσει η λειτουργία του βιολογικού», ανέφερε ο πρόεδρος του Φορέα, Κώστας Γιάντσιος, συμπληρώνοντας ότι απαιτούνται κοντά στις 500 χιλιάδες ευρώ για να τεθεί σε λειτουργία. Ο ίδιος επικαλέστηκε μελέτη εταιρίας, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν ελλείψεις στο βιολογικό, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Παπαστεργίου, ενώ παραδέχθηκε ότι η ΔΕΥΑΝΟ δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά της, όσον αφορά το έργο.

Ο κ. Παπαστεργίου, επέμεινε στο ερώτημά του προς τον κ. Γιάντσιο, ως προς τι εννοεί ημιτελές έργο, προειδοποιώντας πως αν δεν κατονομαστούν οι ελλείψεις, θα αναγκαστεί να απευθυνθεί στον Εισαγγελέα και να ζητήσει να γίνει έρευνα. «Το μόνο που θέλει το έργο είναι συντήρηση», πρόσθεσε ο νομάρχης. «Παρατήστε το έργο και εγώ θα ζητήσω από τον Καρκανιά να το θέσει σε λειτουργία σε έναν μήνα», είπε.

Ο κατασκευαστής του έργου, κ. Καρκανιάς, υποστήριξε ότι πριν την παράδοση του βιολογικού, έγιναν οι απαραίτητες δοκιμές των μηχανισμών. «Περάσανε τρεις δημοτικές αρχές, αλλά καμία δεν έσπρωξε το έργο», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αν δεν στελεχωθεί με διοικητικό προσωπικό και δεν ενισχυθεί οικονομικά ο Φορέας, το έργο δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

Απαντώντας στην πρόταση του Νομάρχη, να λειτουργήσει ο ίδιος το έργο για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να αποδειχθεί αν λειτουργεί ή όχι, ο κ. Καρκανιάς είπε πως δεν έχει αντίρρηση, εφόσον είναι ακόμη στη θέση τους όσα περιγράφει το πρωτόκολλο παράδοσης του έργου. Επιπλέον, ζήτησε, εφόσον αναλάβει να λειτουργήσει το έργο δοκιμαστικά, να οριστεί και ένας μηχανικός από το Φορέα, ο οποίος θα επιβλέπει αν όσα υποστηρίζει για τη λειτουργία του έργου είναι αληθινά, ώστε να μην δημιουργηθούν στο μέλλον παρόμοιες αμφισβητήσεις.

Ο όρος «ημιτελές», δεν με εκφράζει, ανέφερε ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Αλμπάνης. Το τμήμα Χημείας του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου, εδώ και λίγες εβδομάδες έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Φορέα, όσον αφορά τον βιολογικό καθαρισμό.

Ο κ. Αλμπάνης, εξέφρασε την άποψη ότι ο βιολογικός έχει κατασκευαστεί από καλά υλικά και παρά το ότι έχει να συντηρηθεί πολλά χρόνια, βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Σημείωσε, ότι όντως λείπουν αισθητήρες και αντλίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. «Κάποια πράγματα που δεν φαίνονται, δεν σημαίνει ότι λείπουν κι όλας», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε τέλος ότι τα σοβαρά προβλήματα έχουν να κάνουν με τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν έχουν συντηρηθεί, και εκτίμησε ότι η λύση για τη λειτουργία του βιολογικού, πέρα από τη συντήρηση, είναι να βρεθεί το λειτουργικό του κόστος.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την αποδοχή της πρότασης του Νομάρχη, από σήμερα κιόλας, υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας, του Φορέα και της κατασκευάστριας Εταιρίας, να ξεκινήσουν ελέγχους στον βιολογικό για να διαπιστωθεί αν λείπει κάτι και για ποιους λόγους.