Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Την κρίση του πολιτικού συστήματος

έθεσε στο επίκεντρο της ομιλίας του κατά τον εορτασμό των 35 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Υπογράμμισε ότι «η κρίση είναι βαθιά, κυρίως επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας» και έκανε λόγο για ανάγκη επανακαθορισμού των κανόνων.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την αλλαγή του χαρακτήρα του εορτασμού της επετείου, σημειώνοντας πως «οι δεξιώσεις και οι κοσμικότητες είναι ασύμβατες προς το πνεύμα του αντιδικτατορικού αγώνα, προκαλούν το κοινό αίσθημα και προσβάλλουν το μέτρο που οφείλει να καθορίζει την συμπεριφορά του πολιτικού κόσμου».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην «δύσκολη οικονομική συγκυρία», που απειλεί «την κοινωνική συνοχή στον αναπτυγμένο κόσμο», προκαλεί «ανασφάλεια των πολλών και φοβικά σύνδρομα και εγκυμονεί κοινωνικές εκρήξεις». Ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε: «Όμως η ποιότητα της δημοκρατίας συνδέεται άμεσα με την κάλυψη των βασικών αναγκών τουλάχιστον της ζωής των πολλών».

Ακόμη, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα θέματα της επίλυσης του Κυπριακού και των παραβιάσεων του εθνικού ενάεριου χώρου από την Τουρκία. Για το Κυπριακό τόνισε ότι «σταθερή μας επιδίωξη είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής» και επισήμανε ότι «και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ευθύνη να συμβάλει στη θεραπεία της πληγής αυτή που αποτελεί μια απ' τις ντροπές του παγκόσμιου πολιτισμού».

Όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, υπογράμμισε: «Απατώνται όμως, αν νομίζουν ότι με τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας και τις απειλές μπορούν να κάμψουν τη θέλησή μας να υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματά μας».

Στη σεμνή εκδήλωση παρέστησαν εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, 1.200 προσκεκλημένοι, εκ των οποίων περίπου οι 700 ήταν αντιστασιακοί την περίοδο της δικτατορίας.