Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

TO TEΡΑΤΩΔΕΣ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ

Μια σκηνική προσέγγιση των έργων του Γιάννη Ρίτσου -ποιήματα, μονόλογοι, πεζά- ελεύθερα βασισμένη στην κατεξοχήν αυτοβιογραφική σύνθεσή του, παρουσιάζει στη Μικρή Επίδαυρο ο Δημήτρης Μαυρίκιος, με «Το Τερατώδες Αριστούργημα», απόψε και αύριο (9:30).


«Η παράσταση δανείζεται τον κορμό της, όπως και τον τίτλο της, από "Το Τερατώδες Αριστούργημα", μια παραληρηματική αυτοβιογραφία, που ο Γιάννης Ρίτσος συνέθεσε το 1977. Η σύνθεση αυτή αποτελεί ορόσημο στην ποίηση του Ρίτσου, καθώς ανακαλεί προγενέστερα έργα του, αλλά και προδιαγράφει τα κατοπινά, μέσα από ένα "παρόν…" που, κατά τη στιγμή της γραφής, αποκτά ήδη μεταφυσική αξία ως "…μνήμη του μέλλοντος"», επισημαίνει στο σημείωμά του ο Δημήτρης Μαυρίκιος.

«…Στο "Τερατώδες Αριστούργημα", όπως και στα πεζά, ο ποιητής ανοίγει ρωγμές, αναζητώντας ήρωες αγαπημένους ή απλώς… "υποψήφιους", που συνωστίζονται μπροστά στην πένα του μέσα από μια δική τους, λες, ανάγκη να κατοικήσουν το μυστηριακό του σύμπαν. Ρωγμές που γίνονται ρήγματα στην αυλαία της μυθοπλασίας, όταν ο ποιητής ατενίζει τους δικούς του ανθρώπους, τη μάνα, τον πατέρα, το Μίμη, τη Νίνα, τη Λούλα… Και όχι μόνον…», αναφέρει επίσης ο σκηνοθέτης.

Τα σκηνικά είναι του Δημήτρη Πολυχρονιάδη, τα κοστούμια της Εύας Νάθενα, οι φωτισμοί των Λευτέρη Παυλόπουλου και Νίκου Βλασόπουλου, η χορογραφία της Αποστολίας Παπαδαμάκη και η μουσική επιμέλεια των Δημήτρη Μαυρίκιου και Φωτεινής Μπαξεβάνη.

Στην -ακατάλληλη για ανηλίκους- παράσταση συμμετέχουν οι ερμηνευτές Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Μαρία Βαρδάκα, Φαίη Βολόρου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μανώλης Δούνιας, Κωστής Καλλιβρετάκης, Αλέξανδρος Κλημόπουλος, Γιάννης Κότσιφας, Δημήτρης Μαυρίκιος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Δημήτρης Ντάσκας, Ράνια Οικονομίδου, Αποστολία Παπαδαμάκη, Τατιάνα Παπαμόσχου, Λυδία Φωτοπούλου, ο μικρός Γιάννης Μπαριάμης καθώς και μαθητές του Δημήτρη Μαυρίκιου.

Ακούγεται η φωνή της Αλέκας Παΐζη, σε κείμενα της Λούλας Γλέζου για τα παιδικά χρόνια του αδελφού της, Γιάννη Ρίτσου.