Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Τα κριτήρια ένταξης υπενθύμισε ο Όλι Ρεν στα Σκόπια

Η ΠΓΔΜ έχει βάσιμες ελπίδες να λάβει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει όμως προηγουμένως να εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες, διεμήνυσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ρεν προέτρεψε την ΠΓΔΜ να εργαστεί αποτελεσματικά και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, αν επιθυμεί να λάβει θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεση προόδου που θα δημοσιευθεί τον προσεχή Οκτώβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περίπου πριν ενάμιση χρόνο, όρισε οκτώ κριτήρια προς την ΠΓΔΜ, αναφορικά με την προώθηση της ευρωπαϊκής της προοπτικής.

Τα κριτήρια αυτά αφορούν κυρίως μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη και στην αστυνομία, στην αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου στο εσωτερικό, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και στην υλοποίηση της Συμφωνίας της Οχρίδας.

Σε σχετική ερώτηση, αν η εκκρεμότητα της ονομασίας μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ο κ. Ρεν υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά μόνο σε συστάσεις προς το Συμβούλιο Υπουργών, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην αρχή της ομοφωνίας.

Η ΠΓΔΜ έλαβε το 2005 καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, χώρας, ωστόσο, δεν έχει λάβει ακόμη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, λόγω έλλειψης της απαραίτητης προόδου.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της.

Ο κ. Ρεν χαιρέτισε τις τελευταίες πρωτοβουλίες και προσπάθειες του μεσολαβητή του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

«Θεωρώ ότι υπάρχει χώρος εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας και πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία», πρόσθεσε ο κ. Ρεν.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η κυβέρνησή του, την προσεχή περίοδο, θα εστιάσει τις προσπάθειές της στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Ο κ. Γκρούεφσκι συμπλήρωσε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Η επίσκεψη του κ. Ρεν στα Σκόπια εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες των Βαλκανίων, λίγες μέρες μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για κατάργηση από το 2010 του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ρεν συναντήθηκε στα Σκόπια και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.