Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

"Υακίνθεια"

Μπαίνοντας στη δεύτερη δεκαετία του, φέτος το φεστιβάλ "Υακίνθεια" με τις γιορτές πολιτισμού που πραγματοποιεί κάθε καλοκαίρι μέσα στη φύση, στο θεατράκι του Αγίου Υάκινθου στα Ανώγεια της Κρήτης, μας εκπλήσσει με μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία. Από σήμερα, 24 Ιουλίου έως τις 2 του Αυγούστου, δεν θα φιλοξενήσει μόνο ενδιαφέροντες μουσικούς (Ψαραντώνης, Ευ. Ρεμπούτσικα, Έλ. Πασπαλά, Σ. Θεωδορίδου, Μαριώ, Μ. Τσαϊρέλη, Μ. Ρασούλης και Ορ. Περίδης) και λογοτεχνικές παρουσιάσεις, αλλά και βοσκούς της Μεσογείου σε μια προσπάθεια ν' αναδειχθεί ο πολιτισμικός πλούτος των αγροτοκτηνοτροφικών κοινωνιών. Κάθε βράδυ μια διαφορετική ομάδα βοσκών, από την Ανδαλουσία, την Πορτογαλία, το Αϊβαλί, τα Ανώγεια, τις Μαδάρες Χανίων ακόμα και Τουαρέγκ από το Μάλι θα πήζουν τυρί και θα μας βάζουν στα γλέντια τους με τραγούδια, χορούς και έθνικ μαγειρικές. Μέχρι και κούρεμα προβάτων θα έχει!

Σήμερα ο τρόπος ζωής των βοσκών απειλείται, σε παγκόσμια κλίμακα, από ριζική μεταμόρφωση ή εγκατάλειψη κι από αυτό ακριβώς πηγάζει και η ιδέα του φετινού αφιερώματος στους βοσκούς της Μεσογείου. Από την πιεστική ανάγκη η ζωή, το έργο, ο πολιτισμός, η σημασία της τέχνης του βοσκού να γίνουν αντιληπτά και να εκτιμηθούν στη σωστή τους αξία.

Οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στο φεστιβάλ θα αντιπροσωπεύονται από τον βοσκό τους, τους μουσικούς και τους χορευτές τους. Σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από εκπρόσωπο τοπικής αναπτυξιακής εταιρίας που θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τόσο τα τοπικά προϊόντα της κτηνοτροφίας, όσο και τους τρόπους ανάπτυξης που έχει επιλέξει η περιοχή (αγροτοτουρισμός). Επίσης θα έχουν μαζί τους οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες/ντοκιμαντέρ) με θέμα τον δικό τους ποιμενικό βίο.

Πλούσιο όμως είναι και το υπόλοιπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα των Υακινθείων. Συναυλίες, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων και έκθεση φωτογραφίας περιλαμβάνει το δεκαήμερο των εκδηλώσεων.